Bilder av master och segel på unik sten från vikingatid

En unik bildsten från vikingatiden har hittats i Stenkyrka. Stenar av den här typen finns bara på Gotland och det senaste fyndet väntas ge ny historisk kunskap.- Det är en oerhörd tillgång, den kan lära om kläder, båtar, djur och hus på vikingatiden, säger Per Widerström, arkeolog vid länsmuseet.

Sten vid kyrka.  Arkeologen Per Widerström tror att bildstenen flyttats till platsen när kyrkan byggdes på 1200-talet.

Sten vid kyrka. Arkeologen Per Widerström tror att bildstenen flyttats till platsen när kyrkan byggdes på 1200-talet.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2007-10-19 04:00
Vid en första anblick ser den inte mycket ut för värden. Stenen är grå, skrovlig och full av jord. Men tittar man lite närmare så går det med lite vilja att urskilja en mast och ett segel nere till höger och längst upp konturerna av en kvinnofigur.
Länsmuseets arkeolog Per Widerström berättar att bildstenen förmodligen är från 700-800-talet och att den rests för någon som avlidit.
- Skeppet längst ner symboliserar troligen resan till nästa liv. De olika bilderna berättar hur resan går till och på vilket sätt den avlidne blir mottagen i Valhall, säger Per Widerström.
På bildstenen finns flera avgränsade fält, enligt Per Widerström är det ett tecken på att stenen kommer från en äldre nordisk tradition.
- Vid senare tid användes ett mycket mer sparsamt uttryck. På den här verkar det finnas hela sex bildfält på en ganska liten yta.
Vikingatida bildstenar brukar oftast hittas vid gamla brofästen eller längs vägar. Men den här hittades alldeles intill sockenkyrkan, vid ett elschaktningsarbete. Stenens ursprung är från förkristlig tid och det troliga är att den senare flyttats till fyndplatsen. En teori är att stenen egentligen skulle ha använts som byggmaterial till kyrkan som byggdes på 1200-talet, men att den av någon anledning skulle ha blivit över och lämnats på platsen.
Vikingatida bildstenar finns i stort sett bara på Gotland. Forskningen på området släpar efter, ofta överförs runstenarnas betydelser direkt på bildstenarna. Men med hjälp av det senaste fyndet hoppas arkeologerna kunna lära mer om både bildstenar och vikingatiden.
- Det är en oerhörd tillgång, den kan lära om kläder, båtar, djur och hus på vikingatiden, säger Per Widerström.
Totalt har över 500 bildstenar hittats på Gotland, varav 117 bara i Stenkyrka. Många fynd har också gjorts i närliggande socknarna Väskinde och Bro. Förmodligen är ett tecken på att den delen av ön var rik och välmående under vikingatiden.
- Bildstenarna är en manifestation av pengar, en fattig människa kunde inte resa sådana. Det fanns troligen många rika gårdar här och även en stor befolkning, säger Per Widerström.
Hembygdföreningen är mån om att stenen blir kvar i socknen.
- Det är väldigt roligt att den hittades, nu gäller det bara att vi får ha den får vara kvar här, säger Björn Olofsson, ordförande i Stenkyrka hembygdsförening.
Innan det avgörs väntar först rengöring och konservering. Stenkonservatorn André Sinnermark kommer nu att undersöka stenen och täppa igen eventuella sprickor som skadat stenen. Sedan avgörs det om ristningarna kommer att förtydligas med färgifyllningar och slutligen var den kommer att kunna beskådas.
- För allmänheten är det ju bara en sten än så länge, säger André Sinnermark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!