BILDER "Det är som Stångaspelen"

Final på restaurering när tornspiran sattes på plats 58 meter upp i luften.

Först sattes spiran på plats, och sen flöjeln från 1760.

Först sattes spiran på plats, och sen flöjeln från 1760.

Foto: Gundemar Lindahl

Gotland2013-09-03 13:36

På tisdagen var det feststämning utanför Stånga kyrka.

- Vi har varit ute och tittat typ varenda rast, berättar klass 1-2 i Stånga skola som stod på första parkett och tittade på den gigantiska kranbilen som skulle ta den nya tornspiran nästan 60 meter upp i luften.

Sist den byttes ut var i början av 1950-talet. Då var Olle Hägg från Stånga med och fällde det träd som skulle fungera som spira den gången. Nu var han också på plats:

- Jag har ju följt arbetet med kyrkorestaureringen eftersom jag bor några hundra meter bort.

Det är lite som Stångaspelen det här, säger en av de andra Stångaborna som väntar spänt på att kranbilen ska hissa upp spiran.

- Vi ska ju ändå till kyrkogården förr eller senare allihop så det är väl lika bra att komma hit nu, säger Lars Hägg från Stånga och skrattar.

227 årsringar
Mats Pettersson är lagbas från Byggnadshyttan och har tillsammans med Gundemar Lindahl varit en av de som restaurerat tornet i Stånga. De har tagit hissen upp varje morgon för att byta ut bjälkar, reparerat fästpunkter och spikat upp ny panel. Tornet består av ett virrvarr av virke, förklarar de. Mats Pettersson har huggit till spiran efter en modell av en gammal spira från 1760. Han berättar att det tog några dagar och att det är viktigt att rotänden är uppåt, något som gamla timmermän alltid gjorde.

- Man kan känna på trät och räkna ut åt vilket håll det ska ligga. Jag har räknat årsringarna på trädet också, det är 227 stycken, berättar han.

Barnens autografer
En av de sista bitarna som ska spikas fast är en planka som alla barnen i Stånga skola ska få skriva sina autografer på.

- De har varit så otroligt intresserade av restaureringen. De har frågat och frågat. Då slog det mig att det skulle vara kul om de kunde få skriva in sina namn på en planka eftersom de varit med under hela renoveringen. Det är så fantastiskt med en skola i socknen, de får ju ett helt annat förhållande till kyrkan, säger Mats Pettersson.

Från kyrktornet har Mats Pettersson som mest sett hela 30 kyrktorn med kikare. Men det är inte rekord.

- Från Stenkumla kan man nog se omkring 40 kyrktorn.

Njuter ni av utsikten?

- Jag tänker faktiskt inte så mycket på det. Det är mest första gången när man kommer upp som man tittar sig omkring, säger Mats Pettersson.

Gundemar Lindahl är lärling på Byggnadshyttan. Han har inte lika många år inom yrket som Mats Pettersson.

- Jag brukar stanna upp och bara se mig omkring ibland. Det är väldigt mäktigt.

"Idag är det final"
Dag Urban Hoas är vd och hyttmästare för Byggnadshyttan. Han berättar att arbetslaget jobbat på medeltida manér när de restaurerat kyrkan och att bygget beräknas vara helt färdigt om någon månad. 60 ton puts har knackats bort från tornet på Stånga kyrka, allt har knackats ner för hand. Byggställningen som består av 26 våningar upp till toppen började byggas vid nyår, det tog drygt två månader.

- Men idag är det final när vi fått dit spiran, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om