Bilder: Här står hela fiskeläget under vatten

Högvattnet kring Gotland har drabbat flera fiskelägen och vägar som nu står under vatten. Se bilderna från södra Gotland!

I Hus fiskeläge står flera bodar med tre decimeter vatten upp över väggarna.

I Hus fiskeläge står flera bodar med tre decimeter vatten upp över väggarna.

Foto: Reid Hulting

Gotland2020-02-26 09:56

SMHI har utfärdat en varning gällande högt vattenstånd för mellersta Östersjön. Just nu är vattenståndet mellan 60 och 70 centimeter över medelvattenstånd runt Gotland. Detta får konsekvenser för byggnader och vägar som ligger i låglänta kustområden.

I och kring Ronehamn har man drabbats tydligt av högvattnet. Värst är det för Hus fiskeläge där cirka hälften av de drygt 20 fiskebodarna just nu står under vatten.

– När jag var nere i går och tittade så gick vattnet upp runt 30 centimeter runt en del av bodarna, och vägen ligger en decimeter under vatten, berättar Bjarne Winarve, ordningsman i Hus fiskeläge.

Årets högvatten är dock inte unikt, säger han.

– Det har hänt liknande förut, men nu är det nog drygt tio år sen sist. Det är tråkigt, bodarna blir ju förstörda i golven. Oisolerade bodar kanske kan lyckas torka ur av sig själva, men de isolerade bodarna behöver man nog bygga om, säger Bjarne Winarve.

Fiskebodsägarna kan inte göra så mycket annat än att vänta ut att vattnet drar sig tillbaka.

En som fotograferat vädrets makter i Rone är Reid Hulting, som 2011 byggde det nya "Hultings fiskeläge", som ligger ett stenkast från Hus, närmare lanthamnen i Ronehamn.

– Hus fiskeläge har det värre än oss, vi har inte fått några vattenskador ännu. Jag har bott här i 30 år, och sett högre vattenstånd än det är nu. Så när vi byggde bodarna 2011 såg vi till att ta höjd för det eftersom jag visste att det kan bli högt.

SMHI har aviserat att högvattnet väntas vara oförändrat fram till helgen. Det rådande lågtrycket skulle behöva ersättas av ett högtryck för att pressa undan vattnet, sade SMHI:s oceanograf Sandra Fyrstedt till Helagotland.se under tisdagen.

Vet du fler platser som drabbats av högvattnet? Mejla gärna redaktion@helagotland.se.

Karta: Hus Fiskeläge
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!