Gothems bygdegård slog upp portarna för kaffikalas klockan 13 på söndagen. Samtidigt släpptes pucken i OS-finalen mellan Sverige och Kanada.
- Det känns lite snopet med hockeykrocken. Vanligtvis brukar det vara kö här utanför redan innan klockan ett, men i år ser det lite lugnare ut. Men vi är så klart glada för Sveriges skull och hoppas folk kommer hit efter matchen, säger Christina Näslund, som är en av arrangörerna.
När dörrarna öppnades vid klockan ett fylldes dock lokalen på relativt snabbt av fikasugna besökare.
Det är sjunde gången i rad som kaffikalaset anordnas av Röda Korset, LRF och Gothems Sockenförening. Evenemanget är ett uppskattat inslag för fikasugna från hela ön.
- Folk brukar tycka det är jättemysigt att komma hit. Vi har 17 olika sorters kakor och en tårta. Vi försöker satsa på gamla kakor och lite gammeldags dukning som folk inte ser så ofta nu för tiden, säger Jane Wetterstrand, en annan av de tolv arrangörerna.
Sammanlagt har 2 550 stycken kakor bakats, och man räknar med att omkring 130 besökare under eftermiddagen.
Bland de första besökarna fanns kakälskare i alla åldrar. Cecilia och Simon Olander hade till exempel tagit med sig sin lilla son Wilmer, som såg ut att gilla tårtan bäst.
- Det är tredje gången vi är här. Det är väldigt trevligt, säger Cecilia Olander.
För Britt Lundvall var det första besöket på Gothems kaffikalas.
- Alla kakor ser helt fantastiska ut, det riktigt vattnas i munnen, sa hon innan hon högg in på kakbordet.
Arrangörerna för Kaffikalaset delar här med sig av ett recept:
Tändstickor 70-80 st
Ugn: 175 grader
Ingredienser kakor:
300 g smör
1 ½ dl florsocker
1 ½ msk vaniljsocker
3 dl potatismjöl
4-5 dl vetemjöl
Smörkräm:
100 g smör
1 ½ dl florsocker
Rivet skal av en apelsin
1 msk pressad apelsinsaft
1 äggula
Garnering:
Smält blockchoklad
Rör smör och florsocker vitt och pösigt, tillsätt vaniljsocker och de båda mjölsorterna lite i sänder. Rör kraftigt så att degen blir smidig att spritsa.
Spritsa ut degen och skär i 4-5 cm långa bitar. Grädda ca 10-12 minuter och låt kallna.
Lägg ihop kakorna två och två med smörkräm emellan. Doppa topparna i smält blockchoklad.