– Det här är det enda huset i sitt slag i Norden och jag tror att det byggdes någon gång på 1700-talet, säger Pontus Wiman, ägare till Nygårds herrgård, där vi står i strålande solsken och tittar upp på den ovanliga bikupan. Den är stor, rund och vit och man skulle inte bli förvånad om muminmamman klev ut på trappan och skakade en röd-vit bordsduk. Utanför råder rena sagoidyllen denna junidag med blommande äppelträd, lammen som bräker stillsamt i hagarna intill.
En bit bort skymtar konstnären Linus Alfredssons monumentala och gåtfulla stencirkel-projekt som är byggd på Nygårds mark.
Tysk familj
Pontus Wiman tillhör den fjärde generationen som bor och arbetar på Nygårds herrgård. Han berättar att enligt de uppgifter han fått fram så har det på 1700-talet bott en tysk på gården vid namn Haufmann som kan förklara varför ett så ovanligt hus blev uppfört på Gotland.
– Den här typen av bikupa är vanligare i Tyskland, så det känns troligt att den kom till när han bodde här.
Pontus Wiman berättar att när han var liten så var bikupehuset förfallet men att han minns hur kul det var att leka i som barn.
– Farsan renoverade det sedan i slutet av 1970-talet. Han hade bin där och jag minns att man jämt blev stucken när man plockade hallon i närheten, säger han och småler åt minnet.
Bibajs
I samband med att huset fixades till för många år sedan ändrades delvis själva konstruktionen vid ingångarna för bina, men de visade sig bli lite för kylslagna.
– Jag minns hur hela huset var gult under fönstren, bina fick diarré och mådde inte bra, säger Pontus.
Ursprungligen fanns det på varje våning plats för sexton bisamhällen, totalt 32 samhällen i huset, i form av tårtliknande fack. Originaltaket var i flis. Gårdens bin producerade inte bara honung utan även vax till dåtidens vaxljus, men hjälpte även till vid pollineringen av Nygårds alla fruktträd.
Det märks när Pontus Wiman berättar att han är mycket förtjust i huset. Han känner det väl, den 360-gradiga utsikten, alla egenheter ett gammalt hus kan ha eftersom han själv bott där i mitten på 1980-talet och renoverat det bit för bit. Mycket i huset vittnar om ett konstintresse och ett konstnärligt sinne, till exempel är väggarna är prydda av flera väggmålningar av Pontus själv.
Populärt
Innan vatten och avlopp var indraget så byggde Pontus ett originellt utedass av en gammal cistern. Det ser exakt ut som de rymdfarkoster man föreställde sig som barn. I dag behövs inte utedasset, det runda bihuset är riktigt modernt och rymmer ett helt sommarhem med kök, badrum, sovrum och vardagsrum.
Numera ingår bihuset i gårdens breda verksamhet. Nygårds är en stor lammgård med 300 tackor, gårdsbutik, uthyrning av festvåning och lägenheter och dessutom har man en egen nio-håls golfbana. Att bo i den forna bikupan är populärt bland Nygårds bröllopspar.
– Vi brukar skämtsamt kalla bröllopsparen för drottningen och drönaren, säger Pontus med ett skratt.