Eleverna om övningen: "Hörde hur det sköts bredvid oss"

Under tisdagen höll polisen i en stor övning på Wisbygymnasiet tillsammans med elever, skolpersonal och sjukvård. Syftet var att förbereda elever på hur de ska agera om våldsamma situationer uppstår.

“Det är bra att man fått öva på det här", jag hade nog annars bara sprungit ut i ren panik, men nu vet man hur man ska göra”, säger Hilda Sedman (tv) som tillsammans med Estrid Loré Sundblad och Filippa Hollmark (th) spelade skadade.

“Det är bra att man fått öva på det här", jag hade nog annars bara sprungit ut i ren panik, men nu vet man hur man ska göra”, säger Hilda Sedman (tv) som tillsammans med Estrid Loré Sundblad och Filippa Hollmark (th) spelade skadade.

Foto: Felix Wedjesjö

Gotland2023-05-02 18:00

Efter skolattacker som ägt rum runt om i landet, vill man nu göra elever och skolpersonal beredda på om det otänkbara skulle hända på deras skola. 

Under tisdagen iscensattes det som kallas "pågående dödligt våld" som är en del av den militära övningen Aurora. I Wisbygymnasiets lokaler genomfördes övningen, där runt 800 elever från årskurs 2 och 3 och 200 personer från skolpersonalen deltog tillsammans med polis, räddningstjänst och sjukvård på Gotland. 

undefined
"Alla skolor ska ha en plan för sådana här situationer, det är viktigt att de övar. Efter den här övningen finns det flera saker vi ska utvärdera som hur vi kommunicerar och vad vi kan bli bättre på", säger presstalesperson hos Polisen, Carina Skagerlind.

Carina Skagerlind, presstalesperson på Polisen i Stockholm, menar att den här övningen ska hjälpa såväl elever som polis i vad som ska göras om en sådan här situation skulle inträffa på riktigt. 

– Vi har ett scenario i dag där det finns ett antal gärningspersoner med vapen, vi har en gisslansituation som pågår i ett av husen och 25-30 personer som agerar skadade. Polisens uppgift är att säkra lokalerna för sjukvårdspersonal som behöver ta sig in samt oskadliggöra och gripa gärningsmännen, säger hon. 

Händelserna ägde rum både i Sävehuset men också i Hansahuset – där en gisslansituation inträffade. Eleverna delades in i flera grupper, där några fick öva på inrymning, alltså att låsa in sig i klassrummen. Två grupper agerade skadade med några personer nära till hands för att hjälpa de skadade. 

– I andra fall agerar man enligt följande: Fly, göm och larma. Men i den här övningen handlar det om att alla ska låsa in sig så fort som möjligt, hur de ska tänka om någon knackar på, om de ska öppna eller inte. Eleverna ska bli så pass förberedda på om en situation skulle ske på riktigt och veta hur de ska agera, säger Carina Skagerlind. 

undefined
Studierektor Karin Lekander hoppas att eleverna kommer ta med sig flera nyttiga lärdomar från dagen.

Rektor Peter Lerman och studierektor Karin Lekander var med på plats som observatörer, både inne i skolan och utanför. 

– Vi har informerat eleverna inför i hur de kan rädda liv, som med HLR men också hur skolans rutiner ser ut i sådana här fall. Vi har förberett dem på alla sätt och vis, men det är nog ingen som kan vara förberedd på hur det här känslomässigt kommer kännas. Jag tror det kan bli mycket känslor efter en sådan här dag, men det är en nyttig lärdom de får med sig och en ökad medvetenhet, säger Karin Lekander. 

– Det svåraste utifrån det jag sett var hur de skulle göra bedömningen, "när räddar jag mig själv och när räddar jag andra". Om man har en säkrare position själv, ska man ta hand om skadade eller rädda sig själv. Det är många sådana bedömningar eleverna fått testa på, säger Peter Lerman. 

undefined
Rektor Peter Lerman menar att övningen bara är en början på deras arbete med den här typen av frågor.

Arbetet med förberedelser av den här sorten slutar däremot inte med den här övningen. 

– Det här är bara starten. Nu ska vi ta med vår utvärdering av den här övningen till andra skolor som de kan bygga vidare på. Alla skolor behöver bra rutiner för det här, säger Karin Lekander.

– Nu har vi fått prova våra rutiner och utifrån de erfarenheter vi fått kan vi börja justera rutinerna, säger Peter Lerman.

undefined
"Vi hörde flera som skrek. Sedan fick vi hjälp ut ur klassrummet och fick hjälpa till att bära skadade", säger Natalie Gardelin (tv) tillsammans med vännen Elina Nenonen.

Några av eleverna som varit med på övningen är Natalie Gardelin och Elina Nenonen, som tillsammans med sin klass fick öva på att låsa in sig i klassrummet. 

– Vi kunde se ut genom fönstret hur polis och räddningstjänst rörde sig utanför, gärningsmännen ryckte i dörrarna och vi hörde hur det small utanför. Då fick man verkligen en insikt i hur det kan vara på riktigt, säger Elina Nenonen.

– De tog hand om oss väl, så det kändes inte som någon chock. Men man blev berörd, när man tänker att vissa faktiskt har upplevt det här på riktigt, säger Natalie Gardelin.

undefined
"Jag känner mig mycket tryggare när jag vet att de tränar på det här", säger Elias Peterson (th) som tillsammans med klasskamraten Samuel Thunholm (tv) varit med i övningen.

Eleverna Samuel Thunholm och Elias Petersson fick befinna sig i trappen inne i Sävehuset, ovanför caféet Nyfiket, där några av skottlossningarna inträffade. 

– Vi hörde hur det sköts precis bredvid oss och såg hur de siktade med vapen runt om. Sedan låste vi in oss på toaletterna och då hörde vi hur någon bankade på dörren och de sa att de var från polisen. Då öppnade en utav oss, så det var tur att det var polisen. Sedan kollade de om vi var skadade eller hade vapen på oss, säger Elias Petersson. 

– De bad oss hålla händerna över huvudet och gå ut. Det var väldigt skönt när vi väl fick komma ut ur skolan. Det kändes väldigt på riktigt att se folk som var skadade, höra hur de skrek på hjälp och se gärningspersonerna skjuta, då blev man lite orolig, säger Samuel Thunholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!