Bilhandlare känner av högt tryck innan nyår

Antalet nyregistrerade bilar ökade med 18 procent i november jämfört med förra året. Efterfrågan på miljöbilar är större än vanligt och de gotländska bilköparna verkar följa trenderna.

Sebastian Johansson är säljare och peugeotansvarig på Lundins bil AB.

Sebastian Johansson är säljare och peugeotansvarig på Lundins bil AB.

Foto: Emil Karlsson

Gotland2019-12-05 11:49

Antalet nyregistrerade personbilar under november månad har ökat med 18 procent jämfört med samma period förra året, visar statistik från Bil Sweden. Mattias Bergman, vd vid företaget, menar att ökningen nu i slutet av året beror på att fordonsskatten höjs från och med 1 januari nästa år, något som många bilköpare vill komma undan. 

– Höjningen av fordonsskatten är den andra inom loppet av ett och ett halvt år. Vi får återigen en ryckig marknad med rusning för att köpa malusbilar innan årsskiftet och minskade registreringar efter årsskiftet, säger Mattias Bergman i ett pressmeddelande. 

Av de 30 502 personbilar som nyregistrerades i november var lite mindre än 45 procent bensindrivna, 29 procent dieseldrivna och strax över 26 procent var elbilar, el- eller laddhybrider, samt gas- eller etanoldrivna. Den största ökningen jämfört med tidigare år stod miljöbilarna för. Sammanlagt nyregistrerades 3 003 personbilar som inte drivs av bensin eller diesel. 

Och trenden verkar även kännas av hos de gotländska bilhandlarna. 

–  Det peakade i början av november och sedan dess har vi sålt fler personbilar än väntat, jag tror folk är mer benägna att kompromissa kring exempelvis färg så länge man får bilen innan nyår, säger Sebastian Johansson på Lundins Bil. 

Att miljöbilar efterfrågas mer än tidigare är något som Fredrik Wikbom på Visby Bilcity kan skriva under på. 

– Min uppfattning är att omkring 85 procent av kunderna som kommer in till oss efterfrågar någon form av miljöbil. Det är visserligen inte alla som köper en men många är väldigt intresserade. 

Även begagnatmarknaden känner av trycket. Men Lars Karlbom, vd på Bilhuset Gotland, tycker inte att renodlade miljöbilar efterfrågas speciellt ofta i deras butik.

– Det finns en medvetenhet hos kunderna, men det är ofta en kostnadsfråga. Vi brukar istället försöka informera om möjligheten att använda biodiesel i bilarna och på så sätt minska klimatpåverkan.

Fler sålda bilar är nödvändigtvis inte bara positivt för handlarna, Sebastian Johansson känner av den "ryckiga marknaden" som Mattias Bergman på Bil Sweden nämner.

– Det kan bli jäkligt intensivt i vissa perioder. Då blir det ibland svårt att få tag på tillräckligt med bilar för att möta efterfrågan på våra mest populära modeller, säger Sebastian Johnsson. 

Fredrik Wikbom är försäljningschef på Visby bilcity.
Fredrik Wikbom är försäljningschef på Visby bilcity.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!