Färjepriserna ökar mest för gotlänningar

Under fyra år höjdes biljettpriset för färjeresenärerna, men procentuellt sett mest för gotlänningar. "Vi skulle kunna ta mer betalt", säger rederiets vd och menar att man håller sig under det tak som gäller.

Marcus Risberg menar att rederiet håller sig långt under det tak som gäller, och att man skulle kunna ta mer betalt för gotlänningar än vad man gör.

Marcus Risberg menar att rederiet håller sig långt under det tak som gäller, och att man skulle kunna ta mer betalt för gotlänningar än vad man gör.

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-10-23 12:05

När Destination Gotland höjer biljettpriserna har resorna i procent blivit allt dyrare för gotlänningar. Mellan år 2017 och 2020 steg snittpriset för passagerare utan gotlandsrabatt med 16,2 procent. Under samma period blev färjebiljetterna för gotlänningar 26,6 procent dyrare.

Karin Bergenås är förvaltare av Gotlandstrafiken hos Trafikverket, och hon konstaterar att det är upp till rederiet att fördela hur de gör sina höjningar inom avtalet med staten. Konstruktionen är sådan att det är fri prissättning för besökare, men inte för gotlänningar och deras fordon.

– Så länge Destination Gotland håller sig inom ramarna tillåts de sätta de priser de tycker är lämpliga. Men det finns ett tak, som räknas fram bland annat beroende på bränslekostnader, säger hon och menar att den högre höjningen i procent för gotlänningar ändå är inom gällande avtal.

Destination Gotlands vd Marcus Risberg konstaterar att höjningen är lika stor för alla, mätt i kronor, och att priset för besökare sätts utifrån marknadsbaserad kommersiell bas. Han menar att många faktorer måste vägas in, för att jämföra prisutvecklingen, som idrottsresor, rabatter, och val av sittplats.

– Tittar vi historiskt och fortsättningsvis ligger vi rejält under takpriserna, vi skulle kunna ta mer betalt, säger han om priset för gotlänningar.

Under 2020 uppgick intäkterna från biljetter och gods till 665 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!