Bilkaos väntar för regionen: ”Kommer vi inte att klara”

För att uppfylla EU:s skärpta miljökrav behöver Region Gotland satsa stort på elbilar. Men det saknas laddstolpar. ”Vi kommer inte att nå målet.”

Region Gotland har satsat hårt på biogas. För att uppfylla EU-reglerna behöver dock regionen öka andelen elbilar i verksamheten.

Region Gotland har satsat hårt på biogas. För att uppfylla EU-reglerna behöver dock regionen öka andelen elbilar i verksamheten.

Foto: Per Leino/arkiv

Gotland2023-09-16 07:02

För närvarande har Region Gotland tre eldrivna personbilar, medan 174 drivs med biogas. Den fördelningen passar väldigt illa med de skärpta miljökrav EU beslutade om 2019 för upphandlade fordon. Kraven säger att vid slutet av 2025 ska minst 38,5 procent av de upphandlade personbilarna vara "rena fordon". Med det menas elbilar eller bränslecellsbilar, inte biogas.

Vid Region Gotland utgör de tre eldrivna personbilarna en procent. För att komma upp till den nivå som EU kräver måste regionen de kommande två åren leasa över hundra eldrivna personbilar.

– Det kommer vi inte att klara, helt enkelt för att vi saknar laddplatser för så många fordon, säger Jeanette Melander som är trafikledare vid Region Gotland.

I brist på laddplatser kommer regionen den närmaste tiden därför att leasa cirka 108 biogasbilar, cirka 50 dieselbilar och endast 7 elbilar. Det är en upphandling som marginellt förbättrar andelen "rena fordon".

– Det här är en stor fråga för oss. För närvarande håller vi på, tillsammans med Geab, att ser över alla våra fastigheter för att hitta platser där vi kan installera laddstationer, säger Jeanette Melander.

undefined
Brist på laddplatser för elbilar gör att regionen leasar mest biogasbilar i år och nästa år. Därmed når man inte upp till den nivå "rena fordon" som EU kräver.

Att andelen biogasbilar är så hög beror på att Region Gotland under många år stöttat uppbyggnaden av lokal biogasproduktion. Fram till 2019 hade regionen en "biogasstrategi", som pekade ut biogas som regionens primära drivmedel. Avtal tecknades om inköp och stora mängder biogas förskottsbetalades. 

En stor mängd biogasbilar upphandlades under flera år för att klara av att förbruka den upphandlade gasen. Den avtalade mängden var dock mer än man lyckades förbruka, och regionen betalade flera miljoner för gas som aldrig användes.

Biogasstrategin upphörde att gälla 2019, samma år som EU antog sin Clean Vehicles Directive, som implementerats i svensk lag om upphandlingar och trädde i kraft 1 juni 2022.

EU-direktivet gäller inte bara personbilar, utan även lätta lastbilar och tyngre fordon, även inkluderat all verksamhet som utförs på entreprenad. Region Gotland har 225 lätta lastbilar, varav 160 drivs med diesel och 54 med biogas. Bara två är eldrivna. Av regionens 62 tyngre fordon drivs 60 med diesel och två med el.

För de lätta lastbilarna är EU-kraven nästan lika hårda som för personbilarna, medan däremot de tyngre fordonen kan köras med exempelvis biogas och HVO.

undefined
Region Gotland har satsat hårt på biogas. För att uppfylla EU-reglerna behöver dock regionen öka andelen elbilar i verksamheten.

Region Gotland har inlett en omfattande genomgång av fordonsparken. En drivmedelspolicy har tagits fram. Under nästa år ska en fordonsplan och en fordonsstrategi vara klara. Att anpassa sig efter kraven som gäller 2025 är dock inte tillräckligt, eftersom en ny period med ännu hårdare krav följer.

Vad blir det för påföljd om regionen inte uppfyller EU-kraven?

– Det kan vi inte svara på ännu. Regeringen har gett Transportstyrelsen i uppdrag att se över hur myndigheter ska redovisa sina "inköp", säger Jeanette Melander.

Av de tre eldrivna personbilar som Region Gotland har i dag finns en i en bilpool, en vid Fenomenalen och den tredje vid lasarettets vaktmästeri.

De dokument som tas fram kommer att visa om elbilar lämpar sig inom alla verksamhetsområden. När regionen 2021 upphandlade färdtjänst, skoltaxi och sjukresor var alla fossilfria alternativ utom elbilar godtagbara. Taxi Visby, som förlorade upphandlingen, överklagade. Förvaltningsrätten slog dock fast att Region Gotland hade full rätt att exkludera elbilar.

Regionens motivering var att ”då tjänsterna som ska tillhandahållas är samhällsviktiga, geografiskt utspridda över ett stort område som innebär långa transportsträckor samt att det finns ett särskilt behov av tillgänglighet på kort varsel så kan de laddningstider som fordon som endast drivs av el genom laddning vid laddstation inte accepteras, varvid denna typ av fordon inte ska användas i detta avtal.”

Regionens fordon

303 personbilar varav:
• 174 biogas.
• 103 diesel.
• 21 bensin.
• 3 el.
• 2 okänt drivmedel.

225 lätta lastbilar, upp till 3,5 ton, varav:
• 54 biogas.
• 160 diesel.
• 9 bensin.
• 2 el.

62 tunga fordon, över 3,5 ton, varav:
• 2 gas
• 60 diesel.

29 cyklar, varav:
• 20 elcyklar
• 9 eldrivna lådcyklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!