En ovanligt varm höst och synnerligen mild vinter märks hos såväl fastighetsägare som elproducenter. Plusgradernas stora vinnare är villaägarna, som gör av med mycket el.
- Att det gått åt mindre fjärrvärme och el den här milda vintern märks helt klart, säger Kjellåke Nordström, som för två år sedan dessutom bytte ut sina 16 fönster till treglas.
Investeringen på cirka 100 000 kronor räknar han med att tjäna in på ett antal år. Dessutom får han en jämnare värme inomhus.
Dyra vintrar
- De två senaste vintrarna har kostat villaägarna mycket pengar, konstaterar också Ulf Almlöf, ordförande för intresseorganisationen Villaägarna på Gotland.
Han kikar in i elskåpet där mätaren för att vara i mitten av januari nu snurrar ytterst sakta. Ulf Almlöf har även han investerat för att tjäna igen på lång sikt. En värmeväxlare för fem år sedan är snart intjänad, och vedkamin ger mysfaktor på köpet.
Geab
Hos Geab kan man mäta den gotlänningarnas totala elkonsumtion. Siffran för den här vinterns decembermånad ligger tio procent under samma period året innan. Men eftersom Cementa i Slite inte är väderberoende och ensam står för en fjärdedel av elkonsumtionen är hushållens minskning ännu större.
– Visst har det gått åt mindre el, men den stora skillnaden är priset. Fjolårets stora brist på el gav ett högt pris, säger Håkan Karlsson, tillförordnad vd på Geab. Störst besparing har de kunder som inte sitter fast i långa avtal gjort. I december 2010 kostade en kilowatt drygt 83 öre. Just nu är det rörliga priset nere i en tredjedel, cirka 30 öre per kilowatt.
Mindre energi
– I norr har de lagrat mycket vatten i magasinen och kärnkraften går för fullt. Vindkraften har också gett väldigt bra, säger Håkan Karlsson för att ytterligare understryka det gynnsamma läget.
Men mer pengar i plånboken för kunderna blir mindre klirr i kassan för energibolagen.
Visby Energi levererar varmvatten till Geabs fjärrvärmenät som värmer ett stort antal fastigheter i Visby.
Just nu gör man bokslut för 2011, men årets sista månader ser inte bra ut.
– Vi gjorde tio gigawatt mer förra hösten än den som var nu, säger Kaj Pettersson på Visby Energi.
Miljontapp
Det handlar om stora ekonomiska vinster som uteblivit. En gigawatt kostar ungefär 660 000 kronor och om man skulle bortse från minskade produktionskostnader motsvarar tappet 6,5 miljoner kronor.
Det är främst den långa milda hösten som bidragit till detta.
Nu har man satt stopp för ytterligare import av flis och biobränslen.
Lagren är fulla och de ska räcka fyra månader framåt, även om kylan skulle komma.