Det är på grund av coronapandemin som alla bussbiljetter fått en enhetstaxa. Det infördes den 14 juni i år. Syftet är att anpassa verksamheten till de rådande restriktionerna. Bland annat handlar det om att chaufförerna inte längre kunde hantera biljetterna på grund av smittrisken.
Enhetstaxan för landsbygdstrafiken innebär att en biljett kostar 40 kronor och gäller i två timmar med fri övergång, även till stadsbussarna. Biljetten tar dig från Fårösund till Burgsvik. De som åker på halvtaxa, bland annat pensionärer och ungdomar, åker ännu billigare. De får betala 30 kronor.
– Det här innebär att man betalar lika mycket vart man än åker, samma pris för alla, säger Peter Hägglund som jobbar med kollektivtrafiken på Region Gotland.
Förlorare är de som tidigare åkt korta sträckor med landsbygdstrafiken. En enkelbiljett till Roma kostar lite mindre än 40 kronor till exempel.
För stadstrafiken gäller biljetten i en timme med fri övergång och kostar 20 kronor för fullt betalande och 16 kronor för halvpris.
Det går inte att köpa bussbiljetter eller få hjälp av chauffören längre men man kan köpa biljetter med hjälp av en app på mobiltelefon eller på busstrafikens webbsida. Det går också att använda reskassan.
För den som varken har dator eller mobiltelefon i form av smartphone, går det fortfarande att köpa bussbiljetter av flera olika ombud.
– Nytt för idag (onsdag) är att Snäusbodi i Hemse säljer bussbiljetter, berättar Petter Hägglund.
Övriga försäljningsställen som regionen har avtal med om bussbiljettförsäljning är pressbyrån i Roma och Visby, turistbyrån i Visby och Gotlandsfärjorna.
– Det går också att köpa biljetter i luckan på busstationen i Visby, säger han.
Om man bor någonstans på landsbygden utan tillgång till något av detta och busschauffören inte kan ta betalt, går det ändå att lösa, enligt Peter Hägglund.
– Ja, man har väl oftast en bekant som kan köper åt en. Annars får man till exempel ta bussen till Visby och köpa biljetten i efterhand. Vi måste vara lite smidiga, säger han.
Hur länge enhetstaxan blir kvar är oklart.
– Det beror väl på vad Anders Tegnell kommer med för direktiv, säger Peter Hägglund och påpekar att enhetstaxan i alla fall är lättförståelig.
Det är oklart om den blir kvar efter att coronapandemin är över.