Biltullar vid ringmuren mot ökad bilism!
Visby innerstadsförening har en rad synpunkter på förslaget till handlingsprogram för världsarvet Visby. Föreningen vill att redan gällande regler ska efterföljas bättre, exempelvis när det gäller uppsättandet av parabolantenner och de ofta debatterade överskridna ljudnivåerna från stadens etablissemang. För att bromsa trafiken, lanseras en idé om biltullar genom att en avgift tas ut för inpassering genom muren.
Föreningen har också listat en rad konkreta förslag som man vill ha med i åtgärdsplanen.
Om utvecklingen av den fysiska miljön samt torghandeln på Stora torget: "Det är önskvärt att sortimentet inte blir för krimskramsbetonat utan att det utstrålar det genuina gotländska och kvalitet får råda".
Om förslag till förnyelse av Södertorg: "Var finns frukt- och grönsakshandeln? Bättre hyrpriser för gotländska produkter är en lösning. I de flesta städer eller förorter i Sverige pågår en härlig och livlig torgdag minst en dag i veckan. När det nu blir gågata och ett bra torg på Södertorg är nästa naturliga inslag en dignande torghandel". Föreningen föreslår också bodar för souvernirförsäljning och liknande.
Om trafiken skriver man att toleransnivån bör sänkas från 19000 fordon per dygn till en lägre nivå. Man vill att kommunen ska nyttja den teknik som finns för att kontrollera hastigheten och stävja onödig genomfartstrafik. Avgiftsbelagda parkeringar med månads- eller årskort är ett annat förslag.
<span class=MR>Infart ska kosta</span>
Som alternativ för man fram förslaget om avgiftsbelagda infarter i innerstaden.
Föreningen är kritisk mot att ansträngningarna med att minska trafiken inte har fått önskvärd effekt. Man menar att de boende inte upplever det som att en verklig förbättring skett.
Kanske är det beroende på att trafiken minskat på vissa platser, men ökat på andra. Upplevelsen av störande billjud kan även bero på ändrade vanor när det gäller var, hur och när det körs, påpekar man.
Man vill ha fler synliga poliser som patrullerar och föreningen anser att det inte räcker med information för att stävja klotter och nedskräpning.
Kommunen borde i större utsträckning förelägga fastighetsägarna att ta bort klotter från sina fasader som vetter mot gator och torg. Vidare vill man ha fler bänkar runt muren och utmed strandpromenaden, man vill att Visby havsbad ska blomma upp.
<span class=MR>Promenadstad..?</span>
Och för att sprida information om världsarvet, tycker föreningen att man kan utnyttja ruinerna för ljud, ljus, musik och teater.
Charlotte Kristoffersson, innerstadsbo, har också skrivit ett remissvar. Hon är kritisk mot att trafiken ökat kraftigt (både hastighet allt tyngre fordon) på grund av olika omläggningar av trafiken.
Husen vibrerar och det är ett oroande tecken, menar hon. Hennes slutsats är att trafiken måste anpassas och underordnas den gamla bebyggelsen.
Hon föreslår max 20 km/tim, hon efterlyser en undersökning av effekterna på husen av trafiken och hon tycker att kommunen kunde slå ett slag för Visby som en promenadstad med mottot "Från port till post på 15 minuter".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!