Biogas i Roma kan få nytt liv

En anläggning i Roma var en av högprofilsatsningarna på biogas på Gotland.Den fick avbrytas redan innan den kommit igång.Men planerna lever fortfarande, inte minst tack vare att regeringen nyligen beslutade att satsa 150 miljoner kronor på biogas.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2009-10-13 09:43
För någon månad sedan fattade Gotlands betodlarförening beslutet att lägga ned satsningen på en biogasanläggning i Roma.
Då var ordföranden, Svante Runfeldt, inte särskilt munter.
- Vi har en bra idé men tidsfaktorn blev avgörande. Vi var lovade 35 miljoner kronor i EU-bidrag, men villkoret var att de skulle vara investerade senast den 30 september 2010. Och det hinner vi inte.
- Just nu håller vi på med det tråkiga jobbet att städa upp allting, sedan får vi se vad som händer när vi blir på bättre humör, sade han då.

Individuella ägare
Det tog bara några veckor att bli på bättre humör. Anledningen är att regeringen beslutat att satsa 150 miljoner kronor under tre år på biogas.
- Det nya stödet går att söka fram till 2012, och till dess hinner vi kanske ur den här lågkonjunkturen, säger Svante Runfeldt i dag.
- Nu håller vi på och utarbetar ett förslag till medlemmarna i betodlarföreningen om individuellt delägande i Roma Biogas AB i stället. Vi har en bra idé och bolaget har miljötillstånd och projektering klart.
Hur mycket tror ni att ni kan få av de 150 miljonerna?
- Pengarna är öronmärkta till industriell framställning av biogas, och 150 miljoner blir ju ganska betydelselösa om man smetar ut dem för mycket. Men det gäller att ha ett intressant projekt.
Vad händer nu med Gotlands betodlarförening?
- Vi ska ha en extrastämma i november som tar beslut om att upplösa den. Sedan ska vi ha en ordinarie stämma i vår som tar samma beslut.
Hur mycket pengar har ni egentligen förlorat på det här projektet?
- Vi har investerat närmare tre miljoner kronor. Av det har vår samarbetspartner Swedish Biogas International satsat 700 000-800 000 kronor och det är avskrivet i deras resultat.
- Ungefär två miljoner kronor kommer från betodlarföreningen. Det var ett överskott som annars skulle ha delats ut till medlemmarna i föreningen.
Hur mycket av det finns kvar?
- När vi är klara med det här och har upplöst föreningen räcker det kanske till en middag!
Vad gör odlarna nu när de inte odlar betor?
- Alla som odlat betor tidigare har raps eller spannmål i växtodlingen. Själv har jag 250 suggor och odlar oljeväxter och spannmål.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!