Tallprocessionsspinnaren har varit ett gissel för många boende i vissa områden på Storsudret i många år. Särskilt under senare år då antalet larver ökat explosionsartat.
Larverna kan orsaka svåra allergier med utslag och klåda hos människor och de skadar även tallarna som de lever i.
Doktorsavhandling
Efter de omfattande utbrott som varit ett flertal år under 2000-talet har det funnits en stor oro för att arten ska expandera ytterligare och sprida sig även till andra delar av Gotland.
Men den oron är obefogad, hävdar Cecilia Ronnås, biolog och forskare vid lantbruksuniversitetet i Uppsala.
Hon har i sin doktorsavhandling, som lagts fram i veckan, studerat arten och hon kan konstatera att risken för spridning till nya områden är begränsad.
Därför är även risken för att angreppen ska växa i omfattning liten.
Ingen nyetablering
Hon har i sin forskning sökt efter eventuella nybildade populationer och med hjälp av genetiska studier sedan jämfört dessa med utbrottspopulationen för att avgöra deras relativa ålder. Och de svar hon fått fram visar att även om flera populationer återfunnits utanför utbrottsområde så var inga av dem nyetablerade.
Data visar också att fjärilarna inte förflyttar sig mycket mellan populationerna.
Tallprocessionsspinnaren tycks alltså vara stationär till sin natur.
- Oron för en utökad larvinvasion på Gotland verkar vara obefogad. Artens utbredningsområde expanderar inte till följd av det pågående utbrottet, säger hon.
Försvar mot rov
Hennes studier av tallprocessionsspinnaren visar också att antalet individer i en koloni är avgörande för artens fortlevnad.
- Flera larver i en klunga kan bättre försvara sig mot rovdjur och de kan höja sin kroppstemperatur genom att sola sig i grupp och hjälpas åt att komma åt svårtillgänglig föda, berättar hon.