Visby År 2014 firar Sällskapet De Badande Vännerna 200 år. Att firandet ska bli något extra har stått klart länge. En projektgrupp har sedan i våras jobbat med planerna på att återuppbygga paviljongsplan, där sällskapets vackra paviljong i två våningar från 1875 natten till juldagen 1951 brann ner.
En byggrätt ger DBW möjlighet att bygga på den plats där paviljongen stod. Men någon byggnad i samma stil blir det inte.
- Paviljongen var fin den gången. Det här blir som en stor diamant, säger arkitekten Birger Andersson.
Diamanten på hans arkitektritning är ett femhörnigt växthus i glas, 7.75 meter högt och 300 kvadratmeter stort. I växthuset ska en mindre stenbyggnad på 50 kvadrat med putsade fasader få plats.
Klimat
Tanken är att halva "diamanten" ska rymma en konstutställning. Den internationellt kända glaskonstnären Ann Wolff är tillfrågad om ett samarbete. I den andra halvan ska ett café, med möjlighet att sitta inomhus i växthuset men också utomhus i söderläge, byggas.
- Jag hoppas att det kan bli utskänkningstillstånd så att man ska kunna dricka ett glas vin här också, säger Birger Andersson.
I anslutning till caféet ska den botaniska trädgården ha utställning, och en mindre butik för försäljning av trädgårdslitteratur. Klimatet kommer att bli speciellt, med solen som värmekälla. Växthus och försäljning, i stil med Rosendals trädgårdar i Stockholm, ska drivas av en extern samarbetspartner.
Snabb hantering
Lasse Pettersson, trädgårdsmästare i Botan, är positiv.
- Vi har mer än 300 000 besökare varje år. Ett café har varit efterfrågat länge, säger han.
Vid nästa månadsmöte i DBW ska ett slutgiltigt beslut fattas. Om det bifalls väntar en snabb process med bygglovsansökan, upphandling och byggstart nästa år. På högtidsdagen den 9 juli 2014 ska växthuset förhoppningsvis invigas.
Kostnaden beräknas till omkring tre miljoner kronor.
- Att växla aktier till ett hus är en investering, menar Birger Andersson.
Fler planer
Han hoppas att också DBW:s planer på ett havsbad ska bli verklighet. Dessutom finns tankar på att sänka gatunivån i studentallén med nära två meter, mellan botaniska trädgården och sjömuren.
- Visuellt skulle trädgården se större ut, säger Birger Andersson.
Den låga muren vid Kärleksporten skulle friläggas och bli betydligt resligare än i dag.