Birkagården behövs men får ej stöd

Samtliga intressenter är överens om att det finns behov av ett härbärge. Det konstaterar de svarande i den utvärdering av Birkagården som utförts och rapporterats till social- och omsorgsnämnden.
.

Gotland2006-06-14 06:00
- Jag hade ett motstånd från början men har nu en positiv hållning, säger ordföranden Björn Jansson

Det är socionom Mats Jakobsson som gjort utvärderingen på uppdrag av kommunen. Social- och omsorgsförvaltningen står för lokalerna och har personal där vissa timmar men ligger i övrigt utanför kommunens verksamhet. Rapporten presenterades för nämnden som på tisdagen höll sitt sista sammanträde innan valet eftersom han inte har något i augusti. Härbärget för bostadslösa i Visby drivs med kyrkan som en viktig part och med ett flertal frivilliga engagerade. För tillfället råder en brist på tillräckligt antal frivilligarbetare. Men nämnden är trots sin positiva inställning inte beredd att gå in med ökade satsningar.
Björn Jansson, (s):
- Härbärget ligger vid sidan om kommunens verksamhet och sköts bäst på frivillig väg. Vi satsar inte mer.
Det främsta resultatet av härbärgets verksamhet menar han är att man nu fått ett bättre svar på hur situationen ser ut för de bostadslösa. Att de som uppsöker härbärget ofta har en dubbeldiagnos, det vill säga de är både alkoholberoende och i behov av psykiatrisk vård för att därefter kunna gå in i en boendestödssituation. Verksamheten har också medfört att flertalet av de som tidigare övernattade i trappuppgångar och på offentliga toaletter nu sökt sig till härbärget i stället.
- Härbärget har skötts mycket bättre än jag trodde från början. Jag hade ett motstånd men har nu en positiv hållning, konstaterar Björn Jansson.
- Har vi landat på samma linje, undrar Bror Lindahl, (fp)?
- Ja, svarar Björn Jansson.
På samma linje var duon dock inte när det gällde individ- och familjeomsorgens verksamhet vid Slitekontoret. Nämnden beslutade nämligen att lägga ner verksamheten där och centralisera verksamheten till Visby. 3,5 tjänster handlar det om. Anledningen är att man anser att enheten varit för liten och sårbar och att det inte fins behov av att ha en fast bemanning vid Slitekontoret.
Men Bror Lindahl, som begärde votering, fick inte bara ordföranden utan samtliga övriga ledamöter mot sig och förlorade omröstningen med 1-12.
- Jag hade en avvikande mening. Allt skall inte till Visby, det är viktigt att behålla denna service i Slite. Jag ser det som en centraliseringsfråga, framhåller Bror Lindahl.

Plus 28 mkr
Nämndens ekonomiska resultat uppgår efter maj månad, liksom föregående prognos, till plus 28 mkr.
- Det känns stabilt och tryggt. Vi har en buffert och kan då ägna oss åt att utveckla vår verksamhet under lugnare former, konstaterar Björn Jansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om