Biskopen introducerar sin "kanelbulleteologi"
Det blir nattöppet med biskop Koskinen i sommar. Det är i alla fall han som har tagit initiativ till Nattskutan, ett ungdomsprojekt i Visby hamn. Hit kan man komma in och fika, prata med någon eller bara läsa. Det finns ett behov av en mänsklig mötesplats som inte är en krog. Kyrkan ska inte gömma sig i de gamla stenhusen, den ska finnas där ungdomarna är, sade Lennart Koskinen när han i går invigde "skutan".Han introducerade även åhörarna i sin egen alldeles speciella lära; kanelbulleteologin.
Jag tror att vi alla är stolta över våra kyrkor. Men det finns samtidigt ett behov av att kyrkorna kommer dit människorna finns. Och ungdomarna finns här i hamnen.
Förebilden för Nattskutan är den verksamhet som Svenska kyrkan i utlandet (Skut) har för turister i olika delar av världen.
Ungdomar som har råd att åka till Mallorca och Kanarie-öarna får stöd av kyrkan. Då tycker jag att även de som kommer hit ska få det, sade han.
<span class=MR>Frivilliga insatser</span>
Verksamheten bygger på frivilliga insatser. Minst tre vuxna ska finnas på plats varje dag från nio på kvällen till tre på natten under hela juli. Även biskopen kommer att vara där, dock inte hela passen. Han kommer snarare att fungera som en "back up".
Många av dem som ställer upp som frivilliga är lekmän och kan behöva handledning. Enligt Lennart Koskinen ska det alltid finnas någon professionell, till exempel en präst eller diakon, till hands.
Jag är lite ledigt klädd i dag, det här är ju för ungdomar, skojade biskopen och nöp i sin svarta T-tröja med texten "medmänniska med mera".
<span class=MR>En tröja med historia</span>
Det är en tröja med historia. Den har funnits med sedan han startade den nattliga ungdomsverksamheten i Jakobskyrkan i Stockholm för något år sedan.
Då fanns det 23 nattöppna bensinmackar i Stockholm men inte en enda nattöppen kyrka, så vi bestämde vi oss för att starta en. Oerhört många ungdomar kom dit, speciellt de som inte har någon fast punkt.
Han tror att det även här finns ett behov av en "oas i Visbys intensiva nattliv" en mänsklig mötesplats som inte är en krog.
<span class=MR>Lugnt och kravlöst</span>
När jag hörde om de problem som fanns här förra sommaren, med självmordsförsök och våldtäkter, kände jag att ville öppna en liknande verksamhet här. Det här ska vara en lugn och kravlös plats. Vi har en slogan som säger att vi ska ha en öppen dörr, låg tröskel och högt i tak, berättade han.
Han presenterade sedan sin kanelbulleteologi som lär ut att en kanelbulle är oändligt mycket mer än en simpel bulle.
Man förknippar ofta utlandskyrkan med just doften av kanelbullar, en doft som förnimmer om "hemma". Ibland har jag fått frågan om det inte läggs för stor tyngdpunkt på kanelbullen.
Han gick därefter in på den symboliska aspekten. Kanelbullen har formen av en spiral som rör sig utifrån och in. På samma sätt vill Koskinen att det ska vara på Nattskutan.
När man kommer hit ska man kunna börja prata om ytliga saker för att sedan gå in på djupare frågor. Både det enkla, ytliga och det väldigt djupa hoppas jag ska rymmas i det här rummet.
Men, tillade han efter sin utläggning, den som bara vill ha en kanelbulle rakt upp och ner ska förstås kunna få det.
Efter tal, psalmsång, diktläsning och ljuständning bjöds de inbjudna på det omtalade bakverket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!