I går kväll och i morgon kväll har församlingar och pastorat kallats till Visby för att med stiftsledningen diskutera om framtiden. Då ser man också över uppdateringarna av ansökningar om kyrkoantikvarisk ersättning.
Ilska över ö-straff
De pengar man tvingas avstå från under nästa år finns med i ansökningarna för medel till 2013, och de ska vara inne före sista oktober.
Kommer församlingarna att hinna med sina ansökningar?
- Det är jag övertygad om, säger biskop Sven-Bernhard Fast.
Och ute i församlingarna har man börjat vänja sig vid tanken på att skjuta upp vissa restaureringar ett år.
Men bland dem GT talat med finns en ilska över att hela ön har straffats för något som endast domkyrkoförsamlingen gjort sig skyldig till.
- Varför är det inte den församlingen som får sona vad de gjort, varför ska alla vi andra bli drabbade, undrar fler än en av kyrkans företrädare ute på ön.
Sökande drog sig ur
Biskop Fast säger att han förstår varför kyrkostyrelsen tog i så hårt.
- De använder både hängslen och livrem, det handlar om statens pengar och syftet är att värna kulturarvet. Då får det inte finnas någon misstanke om att pengarna används på fel sätt.
Hur ska ni arbeta för att inte sådan oegentlighet ska upprepas?
- Vår heltidsanställda kyrkoantikvarie är ett sätt, ett annat är att säkra våra rutiner.
Varför tar det sådan tid att anställa en antikvarie?
- Vi hade en mycket bra sökande som drog sig ur, så vi har börjat om igen.
Ett antal småföretagare med kyrkoantikvarisk specialkompetens har skrivit ett brev till stiftstyrelsen där de uttrycker stor oro för att den gotländska, unika kompetensen inom området kommer att splittras. I lördagens GT berättade de om sina hotade jobb och kritiserade stiftet för passivitet.
Miljonersättning
Varför har ni inte svarat på brevet?
Sven-Bernhard Fast säger att det är svårt att svara på ett sådant brev, men att det ska tas upp till diskussion under stiftsstyrelsens möte på torsdag.
- Det handlar om vår integritet. En bieffekt, och en bra sådan, av de stora kyrkoantikvariska satsningarna på Gotland har ju blivit att mycket expertis samlats här. Men konkurrensen ökar och det finns aktörer på andra håll också. Vi kan inte ge oss in i dialog och underhandsdiskussioner med dem som bor här.
Visby stift fick 63 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning för 2011. Nästa år får stiftet endast 400 000 kronor, till en antikvarietjänst. De uteblivna pengarna är ett straff för felaktig behandling av en ansökan.
Inget annat stift kommer i närheten av den summan. För 2012 får till Strängnäs stift mest, drygt 56 miljoner kronor, följt av Skara med drygt 54 miljoner kronor. Minst pengar, förutom till Visby, går till Härnösands stift med 9,6 miljoner kronor.