Biskopen om bråket i domkyrkoförsamlingen

Visby domkyrkoförsamling står utan domprost– igen. Biskop Thomas Petersson tycker situationen är begklaglig. "Det började väldigt bra, så det är en stor sorg", säger han.

Biskop Thoms Petersson ser det som en sorg att det konflikterna inte gått att lösa i församlingen.

Biskop Thoms Petersson ser det som en sorg att det konflikterna inte gått att lösa i församlingen.

Foto: Dennis Petersson/Arkiv

Gotland2021-12-20 07:02

I tisdags stod det klart att domprosten Elisabeth Ström och Visby domkyrkoförsamling kommer gå skilda vägar. Detta efter en överenskommelse som i slutändan kommer kosta församlingen omkring 1,5 miljoner kronor. 

Thomas Petersson hade höga förhoppningar på domprost Elisabeth Ström och beklagar nu situationen man hamnat i.

– Det är såklart tråkigt när det blir ett sådant här slut. Samtidigt förstår jag det som att båda parterna varit överens om detta. Vi hade en stor förväntan när domprosten tillträdde där församlingen skulle få bärkraftig struktur. Det började väldigt bra, så det är en sorg att det nu slutar så här, säger han.

Är det här en rimlig lösning anser du?

– Det är ett bakslag när man kommer till ett läge när någon måste sluta. Vi måste sträva efter att lösa konflikter genom andra vägar än att man måste sluta.

Biskopen är medveten om att konflikterna påverkar synen på kyrkan. Samtidigt prövas också Biskopen själv i ansvarsnämnden i ett annat ärende, där yttrande ska lämnas i januari.

– Jag förstår att många undrar vad det är som händer? Kyrkan är en unik organisation. Vi står för värden, kulturarv och tro. Samtidigt som vi är en arbetsorganisation. Allt dessa ska vävas samman och det är komplext. 

Har församlingen råd med det här?

– Jag förmodar att de har gjort en kalkylering så att man klarar sin ekonomi. Det är en arbetsgivarfråga som jag inte är direkt insatt i. 

Den senaste tidens konflikter inom Visby domkyrkoförsamling har resulterat i att domkapitlet utför en tillsyn där man ska se över styrning och ledning inom församlingen. Biskopen ser att arbetet ska mynna ut i en handbok.

– I tillsynen, som är en visitation, är vårat mål att kunna visa på en handbok med riktlinjer för hur domkyrkoförsamlingen behöver arbeta framåt, säger han och fortsätter: 

– Vårt mål är inte att kommentera det som varit, utan visa på hur man ska arbeta framåt för att få en öppenhet och goda strukturer. Vad är kyrkorådets uppgift, vad är arbetsutskottets och vad är kyrkohedens uppgift? Det måste tydliggöras och ska vara lätt att följa, säger han.

Att två domprostar köpts inom loppet av två år, tyder det inte på ett större problem?

– Stiftet vill hjälpa till med tillsynen för att se att det inte är några strukturfel. Tydliga delegationer och att uppdragen är tydliga. Det tror vi kan vara en hjälp framåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!