Biskopen står upp för sin domprost

Biskop Sven-Bernhard Fast står upp bakom domprost Mats Hermansson, som utsatts för flera anmälningar.- Vi har ett gott samarbete, säger han.Men han medger att de många anmälningarna är ett problem.

Mats Hermasson

Mats Hermasson

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2012-04-03 04:00

Det är anmälningarna i sig som är ett problem. Att domprosten för den skull skulle ha blivit ett problem för stiftet förnekar biskop Sven-Bernhard å det bestämdaste.

- Ingen av mina nära medarbetare utgör något problem. Definitivt inte. Men den senaste tidens anmälningar mot Mats Hermansson tycker jag är på gränsen till missbruk av domkapitlets resurser, säger han.


Ny anmälan
Anmälningarna mot domprosten handlar bland annat om att han skulle ha ljugit i samband med den felaktiga hanteringen av kyrkoantikvarisk ersättning som uppdagades i fjol.

En anonym sådan anmälan har redan avfärdats av domkapitlet, men nu ligger en ny anmälan med ungefär samma innehåll för behandling. Denna gång undertecknad av komminister Anders Brogren, Falkenberg.

Mats Hermansson menar att han är utsatt för en hatkampanj. Biskopen håller delvis med.

- Ja, läser man på vissa bloggar kan man nog definiera det så. Men jag vill understryka att ingen här i stiftet är inblandad och det är jag glad över, säger Sven-Bernhard Fast.

Men finns det inte en ganska stark högkyrklig falang som agerar även i Visby stift?

- Det finns många synsätt och trosuppfattningar inom stiftet. Och Visby stift har ju också en historia här. Men jag vill inte lyfta ut någon eller betygsätta olika falanger. Min uppgift som biskop är att få till ett ledarskap där jag får med mig alla olika grupperingar mot ett gemensamt mål, svarar biskopen.

- Jag för därför dialog med alla; jag lyssnar in olika erfarenheter. Enighet tror jag inte vi uppnår, men min strävan är att vi blir en enhet, fortsätter han.

Var befinner du dig själv på skalan hög - lågkyrklig?

- Jag vill helst inte placera mig på den skalan. Men jag vet att vissa skulle etikettera mig som lågkyrklig. Och när det gäller kvinnoprästfrågan, som ju brukar tas upp i det här sammanhanget, så kan jag säga att för mig har det alltid varit självklart med kvinnliga präster. Jag är uppväxt med det.

GT har fått många signaler, både den senaste tiden och tidigare år, om att det förekommer mycket interna stridigheter mellan de olika falangerna inom stiftet. Det handlar om meningsskiljaktigheter och bråk där såväl präster som lekmän är inblandade.


Smått blir stort
GT tar upp frågan med biskop Sven-Bernhard:

Är Visby stift mer konfliktfyllt än andra stift?

- Nej, jag tror inte det är mer konflikter här, men på grund av det lilla formatet tror jag att många relativt små saker lätt blir stora. Det lilla sammanhanget gör att vi lever närmre varandra, vilket kan ge både fördelar och nackdelar. I ett litet stift som Visby blir vi alla väldigt synliga för varandra, till skillnad mot exempelvis Stockholm eller Uppsala, svarar han.

När det gäller den senast inkomna anmälan mot domprost Hermansson kan biskopen inte göra några uttalanden.


Kan inte uttala sig
- Sekretessen hindrar mig från att uttala mig om pågående ärenden, förklarar han.

Men tidigare i år avslog domkaptilet en annan anmälan mot Hermansson. Och skälen då var tre:

Anmälan var anonym, och det krävs enligt biskopen synnerliga skäl att ta upp en anonym anmälan. Anmälan innehöll inkorrekta sakuppgifter och dessutom hade sakfrågan redan utretts av externa utredare.

Om samma skäl kommer att gälla vid den kommande förhandlingen återstår att se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!