Bispen tvekar inte att lägga näsan i blöt
De har badat i Gustavsvik sedan den första tisdagen i juli 1815, de glada herrarna i Sällskapet de badande vännerna. I år slöt ett hundratal upp, många iförda baddräkter i sekelskiftessnitt, trots friska vindar och mulen himmel möjligen bådande vissa orosmoln som blåst upp på den ekonomiska fronten.
Det året fick Danmark överlämna Norge till svenskarna och Karl XIII, som med militära insatser tvingade in vårt västra grannland i union med Sverige.
I samma veva, på Gotland, bestämde sig ett gäng glada gentlemän för att bilda en egen "union", i ett helt annat syfte. Den 9 juli 1814 bildades sällskapet DBW, de badande vännerna, för att främja sunt leverne och gotländsk fritid och kultur.
Spontana badträffar blev till dagens regelbundna sammanträden den första tisdagen varje månad. Den första tisdagen i juli har det däremot stått bad på programmet, ända sedan 1815. I år hade ett hundratal glada herrar damer är bannlysta, utom på högtidsdagen den 9 juli samlats i Gustavsvik för det traditionsenliga doppet.
Den här gången hade man tryckt ovanligt hårt på historien. Ett 30-tal sekelskiftesenliga baddräkter har specialsytts, så herrarna hade förutom något armbandsur och ett par solglasögon lika gärna kunnat vara en del av kärntruppen från 1800-talet.
Nå.
Den svensk-norska unionen upplöstes 1905, men DBW lever och frodas än idag, om än ett par orosmoln dykt upp på badhimlen.
Sällskapet som sedan det första doppet har grundat bland annat en skola, en bank och den botaniska trädgården är förvisso välbeställt. I mars i år var enbart marknadsvärdet på sällskapets aktieportfölj över 60 miljoner kronor, tänkta att främja gotländsk kultur och forskning.
Dock.
Under ett par års tid har så mycket medel delats ut att avkastningen minskat oroväckande mycket. Dessutom kan just den botaniska trädgården komma att bli ett sorgebarn.
Hitintills har nämligen Gotlands kommun betalat driften, så har sällskapet stått för underhållet. Bland annat satsar man i år runt 500 000 kronor på en ombyggnation av den östra delen. Nu har tekniska nämnden som måste spara 4,5 miljoner kronor sagt upp samarbetsavtalet från och med den 30 juni. Det skulle i så fall innebära en merkostnad för sällskapet, motsvarande ungefär vad de delar ut årligen till gotländsk kultur och forskning.
Minnesbladsskrivaren Sten Körner med 18 årliga minnesböcker bakom sig har för vana att skriva ett årlig betraktelse i fritt valt ämne.
I år berör betraktelsen allt från Bush och salta kringlor, till kalla bad och Visby läroverkssatsning. I fjol handlade den om "rikedom något att fondera över"...
Det skulle jag aldrig ha gjort, säger Sten och skrattar.
I nästa stund blir han allvarlig. Han menar att om inte frågan går att lösa på något sätt så kommer fondutdelningen eller trädgården med största sannolikhet att bli lidande.
Ett är dock säkert. De badande herrarna kommer att fortsätta med sina årliga dopp i Gustavsvik.
Många av de som trotsade de svala vindarna i går hade badat 20-30 år i rad, och dylika traditioner ruckar man inte på. Inte heller på den efterföljande "värmande drycken" eller på söndagens högtidsdag med utdelning av priser och stipendier.
Då är det dock hatt och kostym som gäller, inte baddräkter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!