Bitte -Visbybo i världsklass
Hon är lärare på Spånga gymnasiums naturbruksprogram. Efter en resa till Madagaskar startade hon projektet Biodiversity - Biologisk mångfald. Det blev samarbete med en skola på Madagaskar. Interaktiva verktyg gjorde att hon fick en utmärkelse från Microsoft, då som en av tre lärare i landet som är mest innovativa.
Hon gick sedan till final i Paris i konkurrens med 200 lärare från 40 länder. Arrangörerna Microsoft och Unesco, utsåg Bitte Kajler till vinnare.
Hon berättar om en enorm känsla närlärarkollegor från övriga Europa, Afrika och Mellanöstern stod upp och applåderade.
Och som nämts, hon är Visbybo.
- Pappa bor kvar i Visby, säger hon. Jag brukar vara hemma varje sommar. Jag flyttade från ön när jag var 20 år och ville jobba som veterinärassistent, men så småningom blev jag lärare.
Under resan till Madagaskar förstod hon att något måste göras för människor och djur där i ett av världens fattigaste länder.
När hon kom hem drog hon igång det som sedan blev Biodiversity, samarbete med skola på Madagaskar. Kontakten har kunnat fortsätta på grund av goda personliga kontakter, persondatorer, projektor, webbkameror och interaktiva whiteboards.
Skolorna i Spånga och på Madagaskar har kunnat ha gemensamma lektioner. Bitte har genom mobiltelefon varit med på engelskalektioner i skolan på Madagaskar och i projektet har även en lärare i engelska kunnat anställas.
- Mina elever är min näring, säger Bitte, som jobbat med ungdomar både i Sverige och utomlands.
Hon använder den moderna tidens verktyg för att kunna ha globala lektioner.
- Jag reser en hel del och anser det viktigt att skapa möten, säger hon.
Hon nämner hur guiden på Madagaskar Lytah blev ett viktigt möte. Hans lön skulle räcka att försörja mor, syster och hennes barn. Kontakten med honom har fortsatt. Han har varit på "hennes" skola i Spånga. I sommar medverkar han vid Tällberg Forum i Dalarna där toppolitiker möts.
Bitte erkänner att när hon började projektet kände hon till endast lite om datorer, interaktiva hjälpmedel med mera, men efter hand har hon förstått vilken stor potential där finns att använda.
På söndag åker Bitte åter till Madagaskar. Genom stipendium från Internationella programkontoret far hon tillsammans med några lärare, en fotograf, som håller på att göra en bok om Biodiveristy, och ytterligare några personer. Då överlämnas de tre första bärbara datorerna till samarbetsskolan på ön. Datorer hon köpt för delar av prissumman hon fick på 5 000 dollar.
- När de fick höra att vi skulle komma och hade datorerna med oss sa de att det var första gången vita människor hållit vad de lovat, säger Bitte. Och det är ytterligare tre datorer på gång.
Hon vet också att många i stan där skolan ligger kommer att ta emot svenskarna på storartat sätt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!