Bittert att vara med och ta det beslutet

­ Det känns bittert för mig som sudergute att vara med och ta det här beslutet. Men värst är det förstås för dem som jobbar på Västerby. Det säger Stångabon Bror Lindahl (fp) ord-
förande i styrelsen för
Gotlands vård och omsorg. Styrelsen har nu beslutat
att lägga ner Västerby be-
handlingscenter i Burgsvik.
Ett 15-tal anställda berörs.
Senast den 1 oktober skall
Västerby slå igen.

Gotland2002-02-21 04:00
Orsaken är att behandlingscentret dras med stora underskott. I fjol blev det ett minus på 3,7 miljoner kronor. Att Västerby skulle läggas ner har varit känt men personalen skulle först få en information och sedan skulle presidiet för vård- och omsorgsstyrelsen ta det definitiva beslutet.
Avgiftningsenheten flyttas nu till Visby, något som hela tiden har varit meningen. Enheten måste ligga nära lasarett, polis och psykiatri. En del av dem som jobbar där nu, bor i Visby, säger Bror Lindahl.
<span class=MR>Erbjuds andra jobb</span>
­ För omvårdnadspersonalen däremot gäller att erbjudas andra jobb inom kommunen. Men dem som har jobbat länge på Västerby är rotade i Burgsvik och på Sudret och för dem kan det vara svårt att flytta, exempelvis in till Visby, säger Bror Lindahl.
­ Som sudergute är det inte roligt att ta ett sådant här beslut. Vi behöver alla jobben här. Men när man gick så mycket back förra året och underskottet för de gamla vårdnämnderna blev 61 miljoner kronor, så går det inte att plussa på det underskottet med 4-5 miljoner till. Det är i så fall sociala omsorgsnämnden som är vår uppdragsnämnd, som skall säga att vi skall ha kvar Västerby, säger Bror Lindahl.
Det enda anslag som Västerby behandlingscenter har är två miljoner kronor för avgiftningsenheten. Behandlingsenheten måste klaras med hjälp av intäkter. Det har man inte. Det finns inget kundunderlag säger Bror Lindahl. Den enheten är därför stängd sedan länge. För närvarande finns bara tre vårdtagare på avgiftningsenheten och sex på omvårdnaden.
<span class=MR>Intresserade köpare</span>
­ Men helt hopplöst är det inte. Det finns flera intressenter som har hört sig för om att få köpa lokalerna. Så det kan ju leda till något gott för bygden om det kommer någon annan verksamhet till Västerby, säger Bror Lindahl.
En av ledamöterna i styrelsen för vård- och omsorg, socialdemokraten Lars Wetterlund, reserverade sig mot beslutet om nedläggning. Men enligt Bror Lindahl så anser Wetterlund att det av regionalpolitiska skäl skulle vara fullmäktige som tar beslutet om Västerby.
­ Men det här är inget fullmäktigeärende. Att vi beslutar om nedläggning motsvaras exempelvis av om barn- och utbildningsnämnden beslutar att lägga ner en skola på grund av för få elever och flytta eleverna till en annan skola, säger Bror Lindahl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om