Björn - positiv lamm- bonde i Gammelgarn
När Björn Eriksson, Rommunds i Gammelgarn, hämtade in posten häromdagen fick han brev från hushållningssällskapet.- Jag tänkte att det är väl en räkning och skulle just lägga den i räkningshögen när jag ändrade mig och öppnade brevet, säger Björn. Där stod att jag skulle få den här belöningen vid årsmötet på fredag. Det var roligt.
Rommunds är ingen stor gård och det finns planer på att Björn och sambon Monika Nilsson tar över mer även barndomsgården.
- Farsan säger att han vill jobba lite mindre så småningom och istället kunna ägna sig åt jakt och hans senaste stora intresse, nämligen travhästar, säger Björn.
När Björn var yngre var han inte så väldigt sugen på att ta över därhemma. Han jobbade i sex år på en gård i Stenkyrka, sen gick han driftsledarkurs på Lövsta och intresset väcktes.
- Då var den här gården till salu och det passade bra, säger han.
380 lammtackor
Nu finns det 380 lammtackor på gården varav 280 är Gotlandsfår och resten Texelkorsningar.
- Jag har en filosofi om utnyttjandet av naturbetesmarkerna som finns här, säger Björn. Problemet här är att få upp lammen i vikt. Men vi utnyttjar dessa beten på våren då de är "krut". Lammungarna tas tidigt ifrån tackan pch går inne hela tiden, har fri tillgång till kraftfoder och ensilage och är slaktfärdiga i början av maj. Redan tidigare har tackorna släppts ut på naturbetet för att kunna lägga på sig.
Björn har i sin lammskötsel sina ständiga följeslagare vallhundarna Lyn, tre år och Mira som är två. De jobbar föredömligt med vallning och Björn är även instruktör för utbildning av vallhundar.
- Det är viktigt att man tycker om hunden, säger Björn. Jag är uppvuxen med lamm och hundar. Hundarna vallar även våra dikor.
Mitt uppe i debatten om Swedish Meats och eventuell försäljning till Finland så tycker Björn att slaktorganisationer måste finnas.
- Alla kan inte nischa sig, säger han. Kooperationen måste finnas.
Han nämner också att det kan vara svårt att göra undantag när man är med i en större organisation och då och då sälja till restauranger som vill ha lammkött oregelbundet. Det är svårt att få det att fungera.
Tv-soffor
Vid Rommunds är det köttet som är huvudsaken, men även lammskinnen är en betydande del av inkomsten i dag. Också ullen säljs, varenda kilo.
- Skinnens popularitet har gått upp och ner, säger Björn. Nu har vågen hållit i sig länge, bland annat gör lammskinn i tv-soffor mycket för efterfrågan.
Han undrar också varför Sverige bara är självförsörjande till 37 procent vad gäller konsumtionslammen och varför det inte ökar .
Björn är en positiv person.
- Fördelar med lammen är att det är stor frihet med dem, säger han. Under lammningen är det förstås mycket jobb, men då och då kan jag gå ut på jakt en förmiddag och det är bra väder. Sånt är värt mycket.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!