Sverige ligger topp tio globalt, sett till hur stor del av handeln som sker via nätet. Inom landet är Gotland delad etta, tillsammans med Stockholm.
Gotlänningarna är, med andra ord, bland de mest flitiga e-handlarna i världen. Därför bör vi dra öronen åt oss, när det varnas för nätbedrägerier.
Detta inte minst kring "Black week" och "Black friday", som är näthandelns stora högtid. Inför årets upplaga har varningarna duggat tätt.
– Handelshögtider som Black friday är julafton för nätbanditer. Som kund tittar man ofta efter bästa priset, men det är viktigt att handla från aktörer med tydliga säkerhetsfunktioner och välkända betalningsmetoder, säger Mikael Westerlund på IT-företaget Global connect i ett pressmeddelande.
GT har talat med Gotlandspolisens Christian Molin, som också framför en varning:
– Vi lever i bedragarnas tid just nu. Jag uppmanar till försiktighet varje gång man ombeds lämna till exempel bankuppgifter.
En annan trend, de senaste åren, är så kallade "falska leveransbesked". Detta har bland andra Postnord gått ut och varnat för:
– Vi vill inte att våra mottagare ska drabbas av de här lurendrejerierna, säger säkerhetschef Alexis Larsson i bolagets pressutskick.
Polisen Christian Molin har egen erfarenhet av detta och kan därför ge ett bra exempel på hur det kan gå till:
– Jag fick själv ett sms förra året, som såg ut att komma från Postnord, om ett paket som hade fastnat på vägen. Jag ombads betala en liten summa via en länk, som jag inte klickade på. Tyvärr tror jag att folk ofta klickar, ibland av ren nyfikenhet.
I en tid av många beställningar samtidigt, som under "Black week", är det lättare att blanda ihop ett sånt här meddelande med något som är äkta.
– Det kan även stå att någon annan vill skicka något till dig, då kan man ju tro att det är en oväntad julklapp, påpekar Christian Molin.
Samtidigt som GT arbetar med denna artikel kommer dessutom en varning från Visby centrum, om "en ny form av bedrägeri". Då gäller det så kallade värdekoder.
– Det hänger ihop med ID-kapningar där personer blivit ombedda via mail eller på Messenger, av en person de känner, att köpa en värdekod och att sedan skicka över aktiveringskoden, säger Visby centrums Magnus Olsson i pressmeddelandet.
Denna instruktion kan alltså komma från någon annan, som har kapat din bekantas mejl eller Messenger-konto.