Blåkulla är ett minne blott
Då tyckte jag att Blåkulla var det vackraste och det största hus som jag hade sett. Men arbetsmiljön är inte att underskatta. Den har stor betydelse för arbetslusten och det är bara att gratulera till återinvigningen av det ombyggda polishuset.Thomas Bodström bekände färg när han talade vid gårdagens återinvigning av polishuset i Visby. Då var det 1973 och justitieministern var ett barn på väg till sommarhuset Nu är det 2003 och det gamla polishuset, Blåkulla kallat i folkmun, är ett minne blott.
Nu tar polishuset emot iklädd beige fasad, färgstämd som sanddynerna på Ulla hau, och invändigt med lika diskreta som samstämda kulörer. Samtidigt har ombyggnaden, till en kostnad av cirka 80 miljoner, medfört en funktionell och praktisk arbetsmiljö.
Vid nyinvigningen 1973 var häktet, polisen, åklagaren, kronofogden och vägverket hyresgäster. Vid återinvigningen i går hade dagens hyresgäster, polisen, kriminalvården och åklagaren, med en sammanlagd personalstyrka på närmare 150 personer, redan flyttat in.
På plats bland gästerna fanns polishusets nya amerikanska ägare, huvudägaren Albert Furman från Chicago och Glenn Aaronson från Minnesota, Svante Wadman från Stockholm och Arriba.
<span class=MR>Amerikansk ägare</span>
Polishuset i Visby är min baby. Det genererar inga pengar, men jag är stolt över huset och jag gläds åt att vara delägare, konstaterade Glenn Aaronson.
Polishusets i Visby ägdes tidigare av Kungliga byggnadsstyrelsen och Vasakronan och från 1997 av fastighetsbolaget Stenvalvet som bildades i samband med förvärv av fastigheter från Vasakronan. Dotterbolaget Stenvalvet AB, avknoppat från Vasakronan, ett konsortium bestående av Credite Suisse First Boston och Femte AP-fonden, avyttrades 2001 till GE Capital Real Estate.
En del av fastigheterna, däribland polishuset i Visby skulle säljas, men ingen ville köpa just denna fastighet. Som privatperson fick jag möjlighet att gå in som delägare och det är en chans jag inte ångrar, säger Glenn Aaronson med rötter i svenskbygden Wisconsin.
För andra gången i Visby berättade han om sin förtjusning över medeltidsstaden och ön som han hemma i USA njöt av i bild genom Raymond Hejdströms fotobok.
Uppslaget över sidorna 42-43 visar hela Visby från ovan. Där syns ett fult blått polishus som nu är ett minne blott. I dag har vi ett ombyggt polishus som är en hyllning till alla som arbetar och samarbetar här i en kreativ miljö, sade Glenn Aaronson med ögonen öppna för möjligheten till partnerskap i planerna för ett andra hus i närheten.
Tillsammans med sin hustru och övriga gäster lyssnade han till Sax on four som från bufféplats till invigningspodium expanderade till Gotlandsmusikens Blåsorkester som blåste in den högtidliga stunden med väl vald repertoar med humoristiska övertoner.
Det är en starkt efterlängtad ombyggnation av det gamla huset med alla dess fel och brister som nu står klar, konstaterade länspolismästare Anette Wilén i sitt anförande.
Den akuta orsaken till ombyggnaden var bland annat vatten som rann in både uppifrån och nerifrån, liksom mögel och hög fuktighet i bottenplattorna. Till exempel misslyckade ett försök att lägga in en plastmatta på plan ett. Den lossnade på grund av fukten.
Det var härliga somrar i Bunge där jag var Lottalärare, sade sommargotlänningen Rolf Svensson, fastighetsdirektör vid Rikspolisstyrelsen som särskilt minns 1998.
Det året blev han ombedd av dåvarande länspolismästaren Carin Götblad att ta sig en titt på polishuset i Visby. Den syn han mötte fick honom att göra något åt situationen.
Okulärbesiktningen gjorde mig förvånad redan i receptionen. Och värre blev det längre in i polishuset med mögel, vattenskador och översvämning.
Med dessa fakta gick det lätt att i förhandlingarna övertala om en höjning av anslagsramen till polishuset i Visby, noterade Rolf Svensson överräckande en klassisk sköld med polisemblem till det ombyggda polishuset och med en hälsning från rikspolischefen Sten Heckscher.
Ett stort grattis till ett polishus som är en manifestation av vad samhället vill. En god arbetsmiljö är nödvändigt för ett bra utfört arbete. Detta är ett hus som skapar goda förutsättningar för detta, ett hus för samverkan, sade länsrådet Anders Granath och överräckte en tavla med karta över Visby från förr.
Om ett hus med stora möjligheter till samarbete och fördelarna med att ha tre av fyra myndigheter i rättskedjan samlade under ett tak, talade också kriminalvårdschefen Lena Häll Eriksson, liksom polisstyrelsens ordförande Bertil Virgin.
En glad polis är en bra polis. Polishuset i Visby är ett rättssamhällets hus och ett rättvisans hus, sade Bertil Virgin och lyfte fram polisens arbete i allmänhetens ögon.
För alla någotsånär laglydiga står polisen för säkerhet och trygghet, men innebär osäkerhet och otrygghet för de andra, noterade han och pekade på att det är tryggt till och med i Visby innerstad sommartid, bara man uppför sig någorlunda anständigt.
Bland invigningstalarna fanns också Eva Finné, chefåklagare vid vad som tidigare benämndes 6:e åklagarkammaren och vice riksåklagare Catharina Bergqvist Levin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!