Blått centrum i mångmiljonprojekt om sjömat

Blått centrum på Gotland tar del i ett projekt som forskningsrådet Formas godkänt. Det handlar om sjömat och satsningen uppgår till 48 miljoner kronor.

Odling av alger som mat – ett av många exempel på vad som ryms i begreppet "sjömat" eller "blå mat".

Odling av alger som mat – ett av många exempel på vad som ryms i begreppet "sjömat" eller "blå mat".

Foto: Sofie Regnander/arkiv

Gotland2020-11-25 11:13

Forskningsrådet Formas har beslutat finansiera fyra nya satsningar på hållbarhet i livsmedelssystemet, till ett totalt belopp om 192 miljoner kronor. Ett av de projekt som fått sin ansökan beviljad heter Blå mat – centrum för framtidens sjömat. Projektet är värt 48 miljoner. KTH i Stockholm var huvudsökande, men Gotland berörs i högsta grad genom Uppsala Universitet och Blått Centrum Gotland.

– Det innebär ytterligare forskning vid Campus Gotland och det kommer att involvera forskningsstationen Ar, säger professor Gunilla Rosenqvist, som är projektledare för Blått Centrum.

Forskningsstationen är för närvarande under ombyggnad, för att kunna hantera ett annat stort forskningsprojekt; Recod –utsättning av småtorsk i Östersjön, som stiftelsen Baltic Waters 2030 finansierar.

Begreppet sjömat inkluderar såväl fisk och skaldjur som växtprotein från till exempel alger, som Ar drivit försök med.

– Hållbarhet är ett nyckelord, det kan också handla om nya idéer kring att ta tillvara mer av den fisk som fångas, säger Gunilla Rosenqvist.

Flera gotländska intressenter vill vara stödpartners i projektet; Hamra Fisk, Slite växthus, Grönt Centrum i Roma, Region Gotland och länsstyrelsen.

– Det är glädjande att vi fick pengar till satsningen. Det kom 17 ansökningar till Formas som rörde livsmedelsområdet och två eller tre skulle väljas, men de tyckte det kom så bra förslag att man valde att satsa på fyra, däribland vårt, säger Gunilla Rosenqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!