Blir landets största nötköttsleverantör

Gårdarna Stafva och Ejmunds gör en gemensam satsning på nötkött och blir med det största leverantören i landet.

Gotland2006-11-20 06:00
Tillsammans innebär det 2 000 köttdjur om året och ett 20-tal gårdar behövs till hjälp i uppfödningen.
- Det här kan betyda överlevnaden för en gård, säger Patrik von Corswant vid Stafva gård.
Den största satsningen på nya djur görs av Stafva.

Stafva gård i Barlingbo och Ejmunds gård i Roma bildar bolaget Ejmunds-Stavfa AB för att tillsammans kunna producera och sälja köttprodukter. Stafva gård är helt ny som nötköttsproducent och planerar att köpa 1 200 djur till gården. Ejmunds satsar på att öka sin djurbesättning och tillsammans innebär det en produktion på 2 000 köttdjur om året. Det var Odd Norman vid Ejmunds som kom med förslaget.
- Jag hade bekymmer med att veta vad jag skulle satsa på. Odd ringde på senvintern och ville samarbeta eftersom efterfrågan av kött finns på fastlandet. Jag fick svaret på vad jag skulle fokusera på och sa ja, säger Patrik von Corswant.
Odd Norman såg fördelar i att kunna leverera större kvantiteter och tog kontakt med Patrik von Corswant.
- Det är positivt med samarbete och vi har samma idéer om utveckling, säger Odd Norman.
Stafva har varit en gård med många projekt, men nu kommer nötdjuren att bli främsta inriktningen. Stora delar av Stafvas jordbruksarealer kommer att läggas om till spannmål för gemensamt djurfoder. Tre ligghallar planeras i anslutning till Stafva.

Marknad finns
Ejmund-Stafva AB kommer att använda sig av Ejmunds gårdskött AB:s redan inarbetade kontakter och härigenom sköts slakt, styckning förädling och försäljning till bland annat Swedish Meats, Ikea och Coop Forum. I dag levererar Ejmunds gårdskött till elva stormarknader i mälarområdet.
- Men det finns fler stormarknader och butiker som vill köpa, säger Odd Norman.
För att kunna leverera de 2000 köttdjuren kommer kalvar att köpas in. Beräkningen är att ett 20-tal gotländska gårdar med vardera ett 100-tal amkor behövs för att ta fram kalvarna. Det här kan vara intressant för bönder som har mjölkbesättningar med för lite kor och som är beredda att ställa om till köttraser, tror Patrick von Corswant.
Satsningen genom Ejmunds-Stafva innebär även att Swedish Meats i Visby kommer att utnyttjas för slakt av djuren.
- Förhoppningsvis kommer det att innebära ökad slakt, säger Odd Norman.
Däremot kommer styckningen att skötas hos Swedish Meats i Skara.
- Det är färskvara och kunderna vill ha närheten till butikerna, säger Odd Norman.
De gemensamma planerna har gått snabbt framåt och i mars nästa år räknar Stafva med byggstart om bygglov och miljökonsekvensbeskrivning möts positivt. I augusti bör djuren vara på plats, och vid jul om ett år är produktionen i gång för fullt.
Årliga omsättningen genom Ejmunds-Stafva AB beräknas till 11-12 miljoner och en vinst räknas på åtta procent.
- Det här betyder att barnen kan äga bolaget. Driften kan skötas av någon annan. Det här blir ett sätt att behålla gården inom familjen. Vi är båda femte generationen, säger Odd Norman.
Det här blir den största satsningen på köttdjur på Gotland, men Patrik von Corswant bedömer att det finns plats för fler.
- Mycket tyder på att det här är ett pilotprojekt som kan bli förebild. Det finns plats för ytterligare 5-10 liknande projekt på Gotland, säger Patrik von Corswant.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om