Blir ombud för psykiskt funktionshindrade på ön
Bengt Nilsson och Gerty Holmstedt har fått nya jobb.Efter många år inom sjukvården och psykiatrin har de blivit Gotlands första personliga ombud för psykiskt funktionshindrade.De ska stötta, de ska företräda, de ska hjälpa, de ska puffa på och på alla tänkbara sätt hjälpa psykiskt funktionshindrade som får problem i sina kontakter med samhället.
Vi träffas på övervåningen i Församlingshuset intill Domkyrkan i Visby. Här har Gerty Holmstedt och Bengt Nilsson sitt arbetsrum sedan oktober månad. Det var då Gotland, som en av de sista kommunerna i landet kunde starta sin verksamhet med personliga ombud.
Verksamheten drivs med statligt stöd, staten står för lönerna. Men Gotlands kommun hade först inte råd att anställa personliga ombud för att det inte fanns pengar till ombudens kringkostnader och kontor. När Visby domkyrkoförsamling erbjöd sig att stå för driften kunde verksamheten äntligen komma igång. Det tog tid, men Bengt Nilsson tycker att det finns stora fördelar med att det är kyrkan och inte kommunen som ansvarar för verksamheten. Det handlar om yrkesrollen. Ett personligt ombud ska hjälpa sina klienter med samhällskontakter, inte företräda någon myndighet.
Vi är helt fristående och vi företräder ingen annan än våra klienter. När verksamheten nu drivs av kyrkan förstärks vår neutralitet, förklarar Bengt och Gerty.
<span class=MR>Alla situationer</span>
Listan blir lång när de berättar om i vilka situationer som de kan komma att finnas till hands. Det handlar om alla de situationer i livet som kan bli problematiska för den som lever med psykiska funktionshinder.
Ofta handlar det om olika former av myndighetskontakter. Många av de som lever med psykiska funktionshinder måste hålla kontakt med psykiatri, försäkringskassa, sjukvård, arbetsförmedling och annat.
Många lever med en djungel av papper, blanketter och krav på att komma till olika möten. Annars kan deras ersättningar brinna inne, berättar Bengt Nilsson och fortsätter:
Myndighetskontakter kan bli väldigt jobbiga för den som är psykiskt funktionshindrad. I stressade möten får man svårt att formulera sig. Flera veckor innan ett möte kan ångesten byggas upp. Efter mötet glömmer de vad som har sagts och vad man har kommit fram till. Och då kan det bli problem i mötet med nästa myndighet. Det här kan bli en ond cirkel och till slut innebära att de inte orkar ta kontakt med sina handläggare.
Bengt Nilsson och Gerty Holmstedt företräder bara sina klienter, men de hoppas att även handläggare på myndigheter med tiden ska komma att uppskatta att de finns till. Trygga klienter skapar förutsättningar för bättre möten och bättre beslut.
Den som lever med psykiska funktionshinder har ofta svårare än andra att ta itu med vardagens krav, men omkring dessa personer kan det också skapas konkreta problem som kan vara riktigt svåra att arbeta sig igenom.
Det är vanligt att man har dålig ekonomi. I sjukdomen har många dragit på sig skulder. De som aldrig varit ute i arbetslivet har mycket låga inkomster och de som tidigare har bott på institutioner klarar inte alltid att ta ansvar för ssin egen ekonomi, berättar Gerty.
<span class=MR>Puffa på, lyssna och stötta</span>
Som personliga ombud ska Gerty Holmstedt och Bengt Nilsson också stötta sina klienter i andra sammanhang. Den som behöver stöd för att komma iväg till tandläkaren eller till en rättegång kan också räkna med att de personliga ombuden kan hjälpa till. Det är klienten och det personliga ombudet som tillsammans avgör i vilka sammanhang de ska finnas med.
Men Bengt Nilsson och Gerty Holmstedt betonar att de inte kommer att gå in och göra saker i stället för klienterna själva, eller utföra arbetsuppgifter som ska skötas av andra yrkeskategorier.
Det personliga ombudet kan öppna dörrar, förbättra samarbetsformer, puffa på, vara med och lyssna och stötta den som har svårigheter att klara sig på egen hand. De ska, kort och gott, ge personer som lever med psykiska funktionshinder större möjligheter att lyckas.
Får man bara lyckas med något så vinner man så mycket på det. Då ökar självkänslan och sedan blir det lättare att ta sig an nästa uppgift, förklarar Bengt Nilsson.
I mitt arbete inom vården har jag många gånger saknat att man inte ser mer till hela människan. I varje människa finns det resurser som vi måste ta till vara, förklarar Gerty Holmstedt.
Just detta att få hjälpa människor att lyckas, att utplåna hinder på vägen var anledningen till att de sökte tjänsterna som personliga ombud.
Gerty Holmstedt har tidigare jobbat inom vården. Hon är utbildad undersköterska och har vidareutbildat sig i psykiatri. Bengt Nilsson har jobbat 16 år med jourteam, akutvård och dagsjukvård inom psykiatrin.
De personliga ombuden på Gotland styrs av en lokal ledningsgrupp med representanter från Försäkringskassan, socialtjänsten, psykiatrin, kyrkan, daglig verksamhet samt intresseorganisationerna RSMH och anhörigföreningen Gips.
De personliga ombuden i Församlingshuset i Visby kommer att finnas anträffbara på kontorstid. Under mellandagarna kring jul och nyår kommer de dock inte att finnas på plats.
Personliga ombud. Bengt Nilsson och Gerty Holmstedt är anställda som personliga ombud för personer som har psykiska funktionshinder. Bengt och Gerty ska bland annat se till att de får det stöd och den service som de har laglig rätt till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!