"Blir rädd när man ser vad som hänt"

Nu har det hänt igen. Ett stenblock på uppskattningsvis ett ton har lossnat från klintkanten och fallit ner över Kärleksstigen i Visby. Här vistas mycket folk eftersom området är ett populärt strövområde.

Tur. Uppskattningsvis ett ton sten landade bara två meter från Kärleksstigen.

Tur. Uppskattningsvis ett ton sten landade bara två meter från Kärleksstigen.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2008-03-22 04:00
Just nu är det mycket vatten i markerna. När dagarnas plusgrader om natten kryper under noll uppstår frostsprängningar.
Ett mycket stort klippblock har någon gång den senaste tiden fallit ur klintkanten ovanför Kärleksstigen, där Hälsans stig också löper. Klippblocket på omkring ett ton har lossnat och forserat fram nedför branten och på sin väg krossat buskar och träd innan det slutligen landat bara två meter från stigen.
Här vistas stora delar av dagen barn från flera förskolor, motionärer och flanörer. Turligt nog kom ingen till skada.
- Man blir jätterädd när man ser vad som hänt. Vi tycker om skogen längs med Kärleksstigen och området upp mot berget och vi har aldrig haft en tanke på att berget kan rasa, säger Pernilla Lundgren som jobbar på förskolan Forellen och ofta leker med barnen i området.

Besiktiga
Nu vill hon att någon ansvarig besiktigar klippkanten så att de som vistas i området kan känna sig trygga.
- Annars får de sätta upp skyltar att här är livsfarligt att vara. Man blir mörkrädd om man tänker på att berget kan rasa, säger hon.
Men Sten Svensson, kommunekolog på Gotlands kommun, har varit och tittat på det nedfallna klippblocket. Och några åtgärder från kommunens sida är inte planerade. Området kring Galgberget blev naturreservat 1998 och ägs av kommunen, som också ansvarar för skötseln. Någon undersökning av rasbranterna är inte aktuell. Inte heller vid Snäck där Korpklint hänger ut över stigen mot badstranden, också det på kommunal mark.
- Det är nästan omöjligt att undersöka riskerna. Teoretiskt sett skulle ett hundra gånger så stort block kunna rasa. Men det kan ta hundra år till nästa gång. Klintarna utsätts ständigt för erosion. Risken att någon ska skadas är otroligt liten, sannolikt är det mycket farligare att ta cykeln dit, säger Sten Svensson på kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om