Blodmottagare kan ha smittats av hepatit C

Hälso- och sjukvården på Gotland vill komma i kontakt med alla som vet eller misstänker att de fått blodtransfusion mellan åren 1965 och 1991. Det finns en liten risk att blod som gavs under perioden innehöll viruset hepatit C, som kan orsaka leverinflammation.

Gotland2008-09-26 11:20

Uppmaningen är en del av en riksomfattande kampanj. Anledningen till att man söker efter smittan nu är att det nu finns behandling att ge, vilket inte funnits förut.

Enligt beräkningarna är det mellan 150 och 200 personer på Gotland som fått blodtransfusion under den aktuella perioden.

— Vi räknar med att noll till två personer av dessa kan vara smittade. Risken att ha blivit smittad är liten, men det är viktigt att testa sig, säger Sven Blomqvist, smittskyddsläkare på Gotland.

Hepatit C ger inga symptom men leder till en kronisk infektion i levern som inte kan läka ut av sig själv. Det kan dröja 20 till 30 år innan levern tar skada av infektionen som till slut leder till skrumplever.

Den behandling som i dag finns är långvarig och ganska besvärlig och ger en del biverkningar, förklarar Sven Blomqvist. Den omfattar både tabletter och sprutor i ett halvt till ett år. Men det är enda möjligheten att bekämpa viruset i dag och läker i regel ut 60 till 70 procent av den kroniska infektionen.

Den som tror sig ligga i farozonen ska ta kontakt med sin vårdcentral. Provtagningen görs genom ett blodprov och är gratis.

— Om man mot förmoda skulle vara smitta så remitteras man till infektionskliniken. Man kan även på ersättning från landstingens försäkringsbolag eftersom det handlar om ett slags vårdskada.

Hepatit C smittar huvudsakligen genom blodkontakt. Smitta kan överföras vid samlag men det är ytterst ovanligt, till skillnad från exempelvis hepatit B.

Sedan 1992 testas allt blod i Sverige. Därför behöver inte de som fått blod efter 1992 testa sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om