Blöjbråket påverkar redan budgetarbetet

Debatten om blöjor på förskolan rasar vidare på Gotland. Samtidigt börjar regionekonomerna att räkna på potentiella kostnader.

Blöjor på förskolan har blivit en "snackis", på Gotland och över hela landet.

Blöjor på förskolan har blivit en "snackis", på Gotland och över hela landet.

Foto: Frank May/TT

Gotland2019-10-01 19:12

GT:s artikel om det så kallade "blöjbråket" vållade debatt på ön. Vissa verkar dock ha missförstått utgångspunkten. Det finns inga politiska beslut om gratisblöjor till barn. Det är inte ens ett politiskt förslag.

Det handlar om en dom på fastlandet, som gör gällande att blöjor ska ingå i förskolans maxtaxa. Högsta förvaltningsdomstolen överväger nu att ta upp målet.

Blir det så – och om det görs samma bedömning då – kan detta komma att gälla för Gotland också. Vad våra politiker än tycker om saken.

Men oavsett detta så har ämnet diskuterats flitigt, exempelvis på Helagotland.se:s Facebooksida. "Har man skapat barnet får man ta ansvar för det! Dessutom vet jag som förälder bäst vad barnet ska ha för blöja", skriver någon – en åsikt som verkar delas av många.

Det finns även variationer inom samma läger: "Självklart ska föräldrar stå för egna blöjor! Förskolorna ska dock även kunna acceptera tygblöjor. Det skulle vara bra för föräldrarnas plånbok, barnens potträning och allas miljö".

Andra tycker att man redan betalar mycket till förskolan och att blöjor därför ska ingå. Vilket de gör på sina håll i landet: "Borde ingå i den redan betalda avgiften. Jag har aldrig behövt betala blöjor till förskolan för mina barn och blev förvånad när jag fick veta att det inte var så på alla ställen".

Och så finns det sådana som är lite mitt emellan: "Det kanske ska vara inkomstbaserat så att de som kämpar med att få ekonomin att gå runt kan få fördelen att blöjor ingår (om man vill). Varför måste det vara svart eller vitt?"

Liknande debatter rasar nu över hela landet. På sina håll har frågan till och med tagits upp på ledarsidorna.

Lena Gustavsson, förskolechef på Gotland, är inte förvånad över engagemanget.

– Jag tror att samhället funderar mycket på vem som ska tillhandahålla vad och var gränsen går för offentlig service, säger hon.

Hon har egna erfarenheter av andra modeller än den gotländska.

– Jag har jobbat i Värmdö, där blöjor ingår. Det beror väl på hur man organiserar sig ekonomiskt, helt enkelt, säger Lena Gustavsson.

Samtidigt pågår budgetarbetet inom utbildnings- och arbetslivsförvaltningen. Och "blöjbråket" har redan tagit sig in på dagordningen, trots att inget är klart.

– Framöver kommer förvaltningen att räkna på vad det kan handla om för belopp och då även förstärka grundbeloppet utifrån förvaltningsdomstolens beslut, säger ekonomichef Jimmy Söderström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!