Gotland är känt för sina blommande vägkanter. Vackra att se – och en tillgång för pollinerande insekter. Men inom naturvården har det också funnits en oro för att blomsterprakten kan fungera som "ekologiska fällor". Farhågorna har handlat om att humlor, bin och fjärilar lockas till vägkanterna – och sedan dör i trafiken. Frågan har varit dåligt undersökt.
Nu finns en studie från forskare vid SLU som tycks ge lugnande besked. Det visade sig nämligen att färre humledrottningar dog längs artrika vägrenar än längs med vanliga gräsrika vägrenar.
– Om de hade varit ekologiska fällor skulle man förvänta sig att hitta flera döda humledrottningar längs dessa typer av vägar. Det gjorde vi inte, tvärtom var sannolikheten att hitta en död humledrottning längs en artrik vägkant lägre, jämfört med vanliga vägrenar, kommenterar Juliana Dániel-Ferreira, som ledde forskningen.
Men trafiken utgör ett hot. Vid vägar med mycket trafik fann forskarna oftare döda humledrottningar. I studien beräknar de att mellan 1 och 32 procent av humledrottningarna i ett landskap med stora vägar kan dö av trafiken.
Humlor är effektiva pollinatörer av grödor, men liksom många andra insektsgrupper har både antalet individer och antalet arter minskat. Av de 40 arter som förekommer i Sverige är nio hotade.
Och när det gäller vägar och humlor är alltså slutsatsen så här långt: blommande vägrenar på vägar som inte är så hårt trafikerade är bäst.