Blomstrande tider för ekologiskt
PreliminÀra uppskattningar visar att försÀljningen av ekologisk mat ökade med omkring 30 procent förra Äret.- Det Àr full snurr pÄ marknaden, vi sÀljer som aldrig förr, sÀger Frans Brozén, ordförande för Gotlands ekologiska odlare, Geo.
FramÄt. Det gÄr framÄt för ekologiska produkter. En av de som ofta vÀljer ekologiskt Àr Anette Robertson med dottern Liv, frÄn Hejdeby. Dessutom passade hon pÄ att ta med en leverans av ekologiska kÄlrötter frÄn Bo Johansson i Dalhem nÀr hon ÀndÄ skulle till stan. Om hon tycker att en vara Àr för dyr sÄ vÀljer hon nÄgot annat som kostar mindre. Men om till exempel den ekologiska broccolin kommer frÄn Italien kan det bli svensk konventionell i stÀllet. Foto: HENRIK RADHE
Foto: Henrik Radhe
PÄ ön finns uppemot 40 större ekologiska odlare, och man samarbetar om packning och distribution. Nyligen utökades med lokaler i Halla, dÀr all potatishantering samordnas.
- Vi har sÄlt 30 procent mer under förra Äret Àn under 2006, och vi kunde sÄlt mer. NÀsta vecka packar vi den sista löken. EfterfrÄgan Àr större Àn utbudet och det lönar sig, hojtar Frans Brozén och menar att det finns plats för fler odlare pÄ ön.
Prisgapet minskar
I allmÀnhet Àr de ekologiska alternativen dyrare, men Àven prisgapet tycks minska nÀr efterfrÄgan, och tillgÄngen, ökar. Flera av de konsumenter som GA talat med uppger att de inte tycker att det kostar sÄ mycket mer. Handlare menar att pÄslaget i affÀren inte Àr sÄ högt, att de medvetet hÄller en nÄgot mindre marginal för att fÄ fart pÄ försÀljningen av ekologiskt.
Ta bara bananer. För Ätta Är sedan sÄlde ICA Atterdag i Visby ungefÀr 850 kilo Krav-mÀrkta bananer pÄ ett Är. Det senaste Äret har vi proppat i oss 15 ton ekologiska "guleböj" bara frÄn den affÀren. Prisskillnaden dÄ var ungefÀr tio kronor kilot, nu Àr de ekologiska nÄgra kronor dyrare.
Fem procent ekologiskt
Enligt Coop sÄ stÄr företaget för 60 procent av landets försÀljning av ekologiska produkter, av livsmedelsförsÀljningen Àr fem procent ekologisk. Livsmedelschef Cecilia Wennertorp i VisbyaffÀren uppger att ungefÀr 700 av deras artiklar Àr ekologiska. BetrÀffande exemplet bananer sÄ Àr en fjÀrdedel av de som sÀljs pÄ Coop ekologiska.
- Sortimentet vÀxer och vi mÀrker av en större efterfrÄgan, att det sprider sig bland folk. Men ibland har vi brist, frÀmst pÄ fÀrskvaror, sÀger Cecilia Wennertorp.
PÄ Coop har man valt att integrera de ekologiska varor bland de konventionella. PÄ Ica Atterdag Àr det mer sÄ att de KravmÀrkta grönsakerna har en egen hylla. HÀr satsas pÄ lokala odlare blandat med import, beroende pÄ sÀsong. Ica centralt uppskattar ocksÄ uppgÄngen det senaste Äret till omkring 30 procent, och Inge Ahlqvist i butiken i Visby uppger att det ibland Àr svÄrt att fÄ tag pÄ varor.
- Omkring fem procent av vÄra Àtbara varor Àr ekologiska, mest Krav, men EU-ekologiskt kommer mer och mer och pÄ sikt tror jag att Krav-mÀrkningen försvinner, spekulerar Inge Ahlqvist.
Mellanmjölken ökar
Han sÀger sig mÀrka en stark ökning av den ekologiska mellanmjölken, vilken i dag utgör 25 procent av all mellanmjölk de sÀljer. Annars tycker han att frukt och grönt verkar vara det som lockar flest kunder till ekologiskt val, och sortimentet har fördubblats pÄ ett par Är.
Det gotlÀndska ekologiska kött som numera slaktas i Visby i regi av ett dotterbolag till Geo, styckas, packas och sÀljs i Stockholm, berÀttar andelsÀgaren Arvid MickelÄker.
Det har sÄlts pÄ försök hos Ica Maxi, men det uppges att gotlÀnningarna inte ville betala det högre priset.
Ăven pĂ„ Coop lĂ€r man anse att gotlĂ€nningarna Ă€r för priskĂ€nsliga.
Man vÀrnar djur, natur och arbetsförhÄllanden. Frukt och grönsaker innehÄller mindre vatten och ger mer nÀring per tugga.
Ekologiska produkter omfattas av olika typer av mÀrkning som garanti gentemot konsumenten.
KRAV Àr en numera vÀlkÀnd certifiering som garanterar att varan Àr ekologisk enligt KRAVs regler. Producenten betalar för detta, och fÄr en bra garanti gentemot kunden.
Ekologiska produkter som inte kontrollerats av KRAV fÄr inte heller ha dess mÀrkning.
EU-ekologiska produkter har en egen mÀrkning och de godkÀnns av KRAV.s dotterbolag Aranea eller SMAK. KRAV reglerar lite mer Àn EU:s förordning, bland annat inom animalieproduktion.
Maten stÄr för 25 procent av en familjs koldioxidutslÀpp.
Köttkonsumtionen stÄr för en stor del av detta och den har fördubblats pÄ 15 Är.
Importerade, ekologiska produkter ger bÀttre total effekt Àn konventionells frÄn nÀrmare hÄll.
En svensk producerar omkring sex ton koldioxid per Är, mÄlet Àr 2 ton.
KoldioxidutslÀppen ska minska med 80 procent till Är 2050, EU har lovat minskning med 30 procent till Är 2020.
En undersökning bland 61 000 Coop-kunder visar att 75 procent vill handla ekologiskt, men fÄ gör det.
Av den totala konsumtionen i landet stÄr ekologiskt för tre procent.
VÄr konsumtion av ekologiska bananer 2005 gjorde att 6 000 kilo kemiska bekÀmpningsmedel och 110 000 kilo handelsgödsel inte behövde spridas pÄ 300 hektar bananodlingar.
KÀlla: Pressekreterare Marie von Zeipel pÄ WWF, KRAV, Konsumentverket, Livsmedelsverket.