Blyförbudet - tung fråga för Gotland

K

Gotland2007-05-04 06:00
På plats finns naturligtvis den avgående ordföranden Owe Wiktorin och lika självklart hans föreslagne efterträdare under det kommande verksamhetsåret, Torsten Mörner.
Torsten Mörner kommer framöver att dela sin tid mellan sitt gamla jobb med viltsjukdomar på SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, och som arbetande ordförande för Jägareförbundet.
- Det finns alltid en risk med detta, att ett 50/50 förhållande mellan två arbeten blir ett 80/80-jobb. Vi får se hur det fungerar, det lär i alla fall bli ett spännande första år, säger Torsten Mörner.
Inför stämman har Jägareförbundet fått in en hel del motioner att ta ställning till och inte förvånande är det rovdjursfrågan som klart dominerar. Andra stora frågor på stämman blir naturligtvis som alltid älgjakten, fjälljakten och vildsvinen som är på stark frammarsch i södra och mellersta Sverige.

Vikande fågelstammar
För gotlänningarna och gotländsk jakt finns både orosmoment och glädjeämnen, enligt Torsten Mörner.
- Oroande är att vi har vikande stammar av vissa andfåglar i Östersjön och att tärnor, måsar, en del vadare och roskarlen minskar radikalt. En del av dessa stammar är jaktbara, men vi ser naturligtvis till helheten och som jägare måste vi vara i främre ledet när det gäller att värna vår natur, säger Torsten Mörner.
- Även fältviltet är vikande i stora delar av landet och det kan gälla även på Gotland, säger han.
- Denna allvarsamma situation är till stor del ett resultat av det moderna jordbruket och det måste vi vara med och påverka, menar Mörner som själv gärna jagar vildkanin och rapphöns här på ön, senast vid ett distriktsordförandemöte.
- Däremot är det trevligt att rådjuren verkar ha etablerat sig med en fast stam på ön och jag ser att jägarna har en mera positiv inställning till rådjuren än vad som var fallet för ett tiotal år sedan, menar Torsten Mörner.

Blyfrågan viktig
Ett givet ämne under stämman blir också blyfrågan där förbundet driver en linje att det föreslagna totalförbudet för bly som ska börja gälla den 1 januari 2008, upphävs när det gäller kuljakt och vid hageljakt på fast mark och öppet vatten.
- Blyförbudet vid jakt i våtmarker är klokt, men det går exempelvis inte att jaga rabbis med stålhagel, där behövs det ett mjukare material som exempelvisvis bly. Annars blir rikoschettrisken för stor.
- Troligen kommer det ett slutligt förslag i blyfrågan från regeringen i höst och Jägareförbundet hoppas förslaget skall ligga i linje med vad förbundet föreslagit.
Med stor sannolikhet kommer förbudet mot blykulor att rivas upp när det gäller jakt. Viktigt för gotlänningar som jagar rådjur och gäss med kula.
- Däremot kan det bli bekymmer vid skjutbanorna där ett förbud mot bly har föreslagits, vilket innebär så stora kostnader att många skjutbanor tvingas stänga igen, säger han.

Skyddsjakt på korp
Det finns också en del motioner om den framtida jakttabellen, bland annat ett förslag om skyddsjakt på korp.
- Jägareförbundet har längre drivit frågan om liberalare regler för skyddsjakt på korp och skarv, arter som inte är hotade men ändå ingår i fågeldirektivet, säger den blivande ordföranden för Svenska Jägareförbundet som avslutningsvis gratulerar gotlänningarna till sitt nya "högvilt".
- Rådjuret är ett fint vilt i markerna och gott att äta, avslutar han.
Förbundsstämman:
Svenska Jägareförbundet företräder cirka 200 000 medlemmar i jakt- och viltfrågor och bildades 1830. Centrala kansliet är beläget vid Öster Malma och det lokalkontor som gäller för Gotland och Mälardalen är beläget i Märsta.
Gotlands Skarpskytte- och Jägaregille har ett bemannat kontor på Lövsta i Roma, dock numera utan egen länsjaktvårdskonsulent.
Förbundsstämman hålls på Wisby Strand 5-6 maj.
Gotlands delegat till Förbundsstämman är vanligtvis ordföranden i Gotlands Skarpskytte- och Jägaregille. Ordförande Kaj Gustafsson är detta år utsedd till stämmogeneral och därför representeras Gotland på stämman av vice ordföranden Stefan Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om