Det finns visserligen reservsystem för samhällskritiska funktioner, men vid långvariga störningar slås även dessa ut, skriver Sweco i ett pressmeddelande.
– Vi kraftigare oväder och längre elavbrott blir det stora störningar och kostnader för samhället. De prognoser som finns för ökade stormar är något som bör tas på allvar, säger Magnus Lindén, energiförsörjningsexpert på Sweco. En av Swecos uppgifter är att planera och utforma framtidens städer med effektiv infrastruktur och tillgång till el och rent vatten.
När FN:s klimatpanel IPCC (The Intergovermental Panel on Climat Change) gjorde sin senaste prognos om klimatförändringar i framtiden var resultatet oroväckande. Extremväder blir vanligare i framtiden och i kombination med att vi är så beroende av el och ett digitaliserat samhälle blir vi väldigt sårbara.
För Sveriges del är ett exempel på stormen Alfrida som orsakade strömavbrott för cirka 100 000 hushåll i Sverige - och på Gotland drabbades tusentals när strömmen försvann – för en del under flera dagar. Det värsta exemplet var på Åland där 93 procent av hushållen var strömlösa. Under strömavbrotten var det också problem att ringa på mobiltelefoner, vilket gör samhällsrisken ännu mer allvarlig.
SItuationen är gemensam för både Gotland och länder runt om i världen. FN:s rekommendation är nu att fokusera på att göra en genomarbetad strategi för att vara mer beredd på klimatförändringarna.