"Boendeparkering bra - men väl dyrt"
Boendeparkering kan lindra parkeringseländet.Men 2 500 kronor är dyrt.Det är några synpunkter GT fått på beslutet att införa boendeparkering i Visby innerstad.
Det var vad onsdagens beslut tekniska nämndens angående parkeringsavgifter innebär för Visby innerstad. Frågan har debatterats mycket innan och många var oroliga inför beslutet. Men i efterhand verkar de flesta nöjda.
- Boendeparkering kan nog vara bra, säger Sofia Genfeldt som bor med sin familj i närheten av Stora Torget.
Hon tror att parkeringsfrågan är ett problem för de flesta som bor i innerstan.
- Vi hade två bilar förut, men blev tvungna att göra oss av med den ena just på grund av bristen på parkeringsplatser. Nu har vi plats för vår enda bil hemma på gården, säger hon.
Köpa ett årskort
Boendeparkering innebär att boende i innerstan kan köpa ett årskort som ger dem rätt att parkera vid trottoar- eller gatukanten oavsett om det finns en markerad ruta där eller ej. Hur länge man får stå beror på var i stan man ställt sig, men i regel gäller 48 timmar.
Får man verkligen ställa bilen var som helst?
- Man får givetvis inte hindra framkomligheten. Utryckningsfordon måste till exempel kunna komma fram. Men det gäller ju även vid kantstensparkering utanför murarna, svarar tekniska nämndens ordförande Kjell Skalberg (c).
Han tillägger att många av gränderna är för trånga för att man ska kunna ställa en bil där.
- En hel del gator diskvalificeras av den anledningen, säger han.
Införandet av boendeparkering innebär i princip att man ger folk som bor i innerstan möjlighet att köpa sig fria från det zonparkeringsförbud man införde i våras. Förbudet innebar att endast parkering på markerade rutor är tillåten i hela innerstan.
Togs bort
- Tidigare kunde man stå 24 timmar vid så kallad kantstensparkering, men det togs bort i och med parkeringsförbudet, säger Kjell Skalberg.
Hur många som kommer att köpa årskorten som nu införs har Kjell Skalberg ingen uppfattning om än. Införandet kan heller inte ske förrän en bit in på nästa år.
Måste först klubbas
Avgiftens storlek måste först klubbas av kommunfullmäktige och det kan ske tidigast i februari.
Innerstadsbon Sten Daun berättar för GT att han brukar parkera sin bil vid Kruttornet. Han upplever inte parkeringsbristen i innerstan som något större problem.
Är du beredd att betala för att få ha bilen stående vid Kruttornet?
- I viss mån kan jag tänka mig att betala, svarar han.
Gudrun Engström, som tidigare bott på Norra Kyrkogatan men nu flyttat från innerstan tycker att summan 2 500 kronor är väl hög.
- Så mycket hade jag nog inte varit beredd att betala, säger hon.
Onsdagens beslut innebar också att avgifter införs sommartid på parkeringen vid Åhléns, men inte på den vid Coop. GT frågade varuhuschefen på Åhléns, Thomas Österdahl, hur han ser på det.
- Min första reaktion var att det kändes orättvist. Men jag vet faktiskt inte om vi kommer att påverkas särskilt mycket av det. Parkeringskort gäller redan idag för p-platserna i mitten, sån jag vet inte om skillnaden blir så stor. Och sommartid kommer ju många av våra kunder gående. Det är turister som är ute och flanerar i Visby, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!