En vecka innan en undersökning på lasarettet i Visby ville Bosse Holm i Östergarn boka en sjukresa till besöket. I vanliga fall tar han bilen men den här gången behövde ha ta medicin som kunde påverka hans bilkörning.
– Jag bokade en vecka innan besöket och under den veckan så ringde jag flera gånger för att få klara besked. Jag fick samma lugnande svar från dem jag pratade med, att det skulle fixa sig, berättar Bosse Holm.
Men han fick ingen bekräftelse på om och när bilen skulle komma och fortsatte att ringa. Under det näst sista samtalet sade operatören att hon skulle återkomma men det gjorde hon aldrig. När Bosse Holm ringde sista gången, kvällen innan han behövde bilen, fick han veta att det inte fanns någon bil. Han blev upprörd och undrade hur det kunde komma sig, de hade ju haft en vecka på sig. Mannen skyllde på en kollega och med det beskedet fick Bosse Holm låta sig nöja.
– Jag tycker att det är för djävligt. Den här ön är full av gamla människor som bor ute i obygden. Ska de behöva sitta och bevaka sin bokning? Har jag bokat en grej då vill jag att det ska funka, säger Bosse Holm.
Han fick ta bussen till lasarettet och precis när han klev av den ringde telefonen. Det visade sig vara en taxichaufför som sade att han stod utanför Bosse Holms hus, redo att köra honom till Visby.
– Han blev jätteförvånad han också. Så han fick åka hem igen med tom bil och ut till oss med tom bil. Det är bedrövligt, säger Bosse Holm.
Jyrki Vainio, chef för regionens kollektivtrafikenhet, är medveten om att det nu är ganska många som upplever att det är dålig service. Han vill inte säga något om det här specifika fallet, men generellt är det inte så här operatören ska sköta uppdraget.
– Så här ska det inte gå till. När man ringer beställningscentralen så ska de se hur tillgången ser ut. Kan de inte ge besked så ska de återkomma. Man ska inte behöva ringa upp och kolla, säger han och berättar att han vid flera tillfällen kontaktat operatören för att påminna dem om hur de ska arbeta.
Samtidigt menar Jyrki Vainio att det görs 8 000-9 000 resor i månaden och att de allra flesta fungerar. Under pandemin är det dessutom ont om resurser när alla åker ensamma i bilarna istället för att samåka. Det ska dock inte hindra beställningscentralen att kommunicera med kunderna.
– Jag beklagar, det är inte bra alls. De får inte missa så här.