Bokar tid för slagsmål
Mer än var tionde tonårspojke på Gotland säger sig ha blivit utsatt för misshandel eller rån och enligt närpolis Tryggve Karlsson har gängbildningen ökat på ön.- De gör upp om en plats och så träffas de och slåss, säger han.
Drygt 2 000 ungdomar i åldern 15 till 18 år deltog i undersökningen, som genomfördes i samarbete med ungdomssajten Lunarstorm.
Frågor som ställdes var bland annat:
* har du någon gång blivit rånad eller misshandlad?
* känner du dig trygg när du är ute sent på kvällarna?
och,
* är du rädd för att bli rånad eller misshandlad?
Resultatet visade, förutom att 14 procent av de tillfrågade killarna på Gotland har utsatts för brotten, att lika många procent bland såväl killarna som tjejerna sällan kände sig trygga när de var ute på kvällarna.
Diskriminering
Dessutom var närmare 60 procent av dem rädda för att bli utsatta för antingen misshandel eller rån.
Svaren förvånade undersökningsgruppen:
- Det är hemskt! Hade det sett ut så här i vuxenvärlden hade man gjort något åt det för länge sedan, säger Ifs informatör Caroline Uliana, som påpekar att det finns stora mörkertal i den officiella brottstatistiken för unga.
Siffrorna förvånar dock inte närpolis Tryggve Karlsson, som nyss börjat arbeta vid den nystartade polisenheten vid Bingeby. En verksamhet som framför allt inriktar sig på ungdomar.
Märker en ökning
- Nej, det kan jag inte säga, det låter rimligt, inte direkt främmande, säger han och fortsätter:
- Jag har varit borta från polisen i nästan fyra år och arbetat med andra saker. När jag nu kommit tillbaka tycker jag att misshandel och våld bland unga har ökat.
Inga belägg
En uppfattning som dock inte delas av Bertil Östman, som arbetar som ungdomssekreterare vid den kommunala ungdomsgruppen.
Han har tillgång till statistik över antalet brottsmisstänkta ungdomar och enligt den har de senaste årens incidenter legat konstant, runt cirka 40 per år.
Men..., säger han:
- ...jag kan inte säga emot, har ungdomarna i undersökningen sagt att de känner sig otrygga så gör de det. Jag träffar ju ofta de tjejer och killar som är vana att hänga på stan, vars kompisar är just de som gör stan otrygg. Kanske är det de andra - de som inte vågar gå ut så ofta - som svarat i undersökningen, säger han.
Tidsbokade slagsmål
Rörande överens är de två dock om att gängbildningarna bland unga gotlänningar har ökat den senaste tiden, speciellt sedan i höstas.
Enligt Tryggve Karlsson handlar det om ungdomsgäng från hela ön som ofta träffas vid Gråbo torg, på strandpromenaden eller vid Östercentrum.
- Någon har ett ont öga till någon och så "drar de svansen med sig", som jag brukar säga. Det finns ju många som vill vara med när det händer saker så kompisar följer med och tittar på. De gör upp om en plats och så möts de och slåss, säger han.
Ungdomssekreterare Bertil Östman anser att den här utvecklingen leder till att fler ungdomar blir inblandade i kriminella handlingar, men vad resultatet blir av det vill han inte spekulera kring.
Orsaken till ökningen kan dock vara relativt enkel att hitta.
- En förklaring kan vara att vi har en mycket större grupp av tonåringar nu än vad vi någonsin haft tidigare, menar han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!