Bokhandlarens bästa boktips

Sommaren är den årstid då många får lust och möjlighet att läsa böcker. Vi bad bokhandlaren Roland Salemark om tips på böcker man inte får missa.

Roland Salemark med hela traven böcker han vill tipsa lässugna om.

Roland Salemark med hela traven böcker han vill tipsa lässugna om.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2023-08-05 14:35

Roland Salemark möter upp med en trave böcker i famnen och vi slår oss ner i det lilla personalköket i källaren under bokhandeln Wessman & Pettersson i Visby. Han har tagit med sig böcker ur flera genrer: barnböcker, romaner, fackböcker och Gotlandica. Han börjar med sitt absoluta favorit, romanen ”Färskt vatten till blommorna” av Valérie Perrin. Boken skrevs under pandemin och har blivit en storsäljare i både författarens hemland Frankrike, och även i Italien.

”Om det är någon bok man ska läsa den här sommaren, ja, då tycker jag nog nästan att det här den här. Man följer den här Violette från att hon är rätt så ung, tills att hon nästan är pensionär. Du får vara där i Frankrike, det är en sådan känsla, du är borta ett tag. Du läser och reser. Du behöver inte resa fysiskt, du reser med hjälp av boken. Du är där. Jag ser den där kyrkogården där hon jobbar, människorna som kommer… det är en jättehärlig story. Det är en sådan där: Åh! Jag vill inte att den ska ta slut.”

undefined
Bokhandlaren Roland Salemark ger tummen upp för boken ”Färskt vatten till blommorna” av Valérie Perrin. ”Jag vill inte att den ska ta slut.”

Till skillnad från ”Färskt vatten till blommorna”, som kom ut förra året, är nästa romantips från Roland Salemark en nyutgåva. Det är författaren Shelby Van Pelts debutbok, ”Sällsynt kloka varelser”.

”Den här är lite lättsammare och perfekt för hängmattan. Det är så udda att det är en bläckfisk som heter Marcellus som är en av huvudpersonerna. Boken handlar om Tova som tagit jobb som städare på stadens akvarium. Hon blir kompis med den här bläckfisken och så är det så härligt att den här bläckfisken har en massa hemligheter… det är en otroligt sanslös historia. Det här kommer nog att kunna bli en ny ”Där kräftorna sjunger”. En jättetrevlig bok.”

När det gäller spännande böcker som utspelar sig på Gotland vill Roland Salemark slå ett slag för den historiska kriminalromanen ”Sedlighetsbyrån”.

”Vi har ju en jäkla massa deckare av olika författare. Men den här boken av Christina Wahldén, som är sommargotlänning i Ljugarn, är ovanlig för den utspelar sig sommaren 1944 i Ljugarn. Sedlighetsbyrån i Stockholm tycker att det är lite mycket prostitution på Gotland, framför allt i Ljugarn på badhotellen, där det var mycket militärer och annat folk. Så de skickar dit två polissystrar, Svea och Rut, under cover och de hamnar på ett av pensionaten. Samtidigt hittar en man som badar ett lik på stranden. Han springer till polisen men när de kommer tillbaka är liket borta och historien börjar nystas upp. Det är härligt med det historiska och Gotland och en fantastiskt bra historia. Det här är nog mitt spänningstips inför sommaren.”

undefined
En fackbok och tre romaner som Roland Salemark gärna vill lyfta fram.

I genren fackböcker väljer Roland Salemark ”Statsministermordet” av tidigare justitieombudsmannen Hans-Gunnar Axberger.

”Han har försökt reda ut alla trådar i utredningen om Palmemordet. Vad var det som gick fel? Hur kan det ha blivit så galet som det blev, från att Palme blev skjuten fram till år 2020 när de säger att mordet begicks av en numera avliden man. Det här visar på hur vår rättsstat havererade totalt i det här fallet. Det begicks så många fel att man blir mörkrädd. Vill man ha en riktigt spännande fackbok ska man läsa ”Statsministermordet”. När jag hade läst den så var jag bara: Va! Man fattar inte. Jag trodde inte att det var så illa ställt här och nu. Otäckt.”

– Vilka underbara böcker det kommer ut. När jag läste den här blev jag helt paff, säger Roland Salemark när turen har kommit till Gotlandica och boken ”Mästermyr” med text av Eva Sjöstrand och bild av Anne Nilsson.

”Här finns text och bilder om när man dikade ut Gotland i början på 1900-talet. Det var hundratals rallare som grävde i sju år för att dika ut för att få mer odlingsbar mark. Det är därför vi inte har något vatten i dag. Hade man inte gjort det här hade situationen varit helt annorlunda på Gotland i dag. Innan utdikningen låg vattnet kvar, nu åker det rakt ut i sjön. Dels är det en fantastiskt vacker bok med fina bilder, dels får man reda på historien om vattnet, särskilt med tanke på debatten om vatten i dag. Man får en helt annan bild av det tack vare Evas bok.”

En annan bok på temat Gotlandica är ”Gotlandsfåglar” av Jörgen Lindqvist som bor på södra Gotland.

”Det är hans förträffliga och personliga bilder och berättelser om fåglar han möter när han är ute. Det är magiskt. Den ska man ha och bara sätta sig och läsa och titta på de här underbara bilderna för att lugna ner sig när man har haft det jobbigt någon dag. Det är nästan meditation. Den här är för att din själ ska må bra.”

undefined
”Gotlandsfåglar” är en bok för själen och ”Mästermyr” ger oväntade kunskaper om vattnet på Gotland, enligt Roland Salemark

Roland Salemark avslutar med fyra tips på böcker för barn. Det första är ”Förrädaren” i serien ”Skurkarnas skurk”. Böckerna är skrivna av humortrion Joel Adolphson, Emil Beer och Victor Beer som gjort sig kända med humoristiska videor på Youtube.

”De kom med första delen förra året. Det här är andra boken och det här är läsning som ungarna gillar. Det är för åldern 9-12 och är jättetrevligt.”

Serien om Musse och Helium av Camilla Brink är böcker för lite yngre, för högläsning eller kanske för barn upp till tio, elva år, berättar Roland Salemark.

”De är så poppis och det får ungar att vilja ha dem och att läsa. Det gör mig så jäkla glad, för det är så viktigt att de börjar läsa. Det handlar om två möss, lite spänning, fantasy och det är häftiga bilder. Det är jätteroligt, det här vill ungarna ha. Det här har blivit ett fenomen – det finns målarböcker, pysselböcker och massa grejer runt det här.”

Nästa tips är för barn i bokslukaråldern, från nio år och upp till tonåren, och består av tre böcker som köps tillsammans. Serien heter ”Seawalker” och författare är Katja Brandis.

”De handlar om människor som är hälften människor, hälften haj. Det handlar om naturen, haven och vad vi gör där och att de försöker rädda havet. Det är spänning och du kommer in i det på en gång och vill bara fortsätta läsa. Det här är för bokslukare, spänning på ett bra sätt.”

Roland Salemarks sista boktips utspelar sig även det på Gotland. Boken är skriven av Lisa Brand och är den femte boken om Gro.

”Hon bor med sin mamma och pappa, en undulat och en hund i en liten buss som de åker runt med. Hon har varit bland annat i Skåne och på Öland. Hon är en modern Nils Holgersson och man får lite Gotlandskunskap, lite historia och ett äventyr.”

undefined
Tre olika typer av barnböcker som kan locka barn att läsa.

Den uppmärksamme ser att Håkan Nessers senaste bok, som syns på bild här ovan, inte finns med bland tipsen. Det beror på att Roland Salemark inte har läst den än...

”Jag älskar honom för språket och för hans klurighet. Den här handlar om Barbarotti igen men vi är inte på Gotland utan på fastlandet. Den här ska jag läsa på min läsvecka snart, i en stuga i Katthammarsvik. Dit ska jag ta med mig en trave med böcker och den här ska jag börja med.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!