SR Energy om den debatterade bilden av vindkraftparken

Nu kommenterar vindkraftsbolaget SR Energy det fotomontage som av Svenska byggnadsvårdsföreningen använts för att varna om påverkan på världsarvet Visby.

SR Energys projektchef Dan Sandros och en bild på en av bolagets befintliga vindkraftsparker.

SR Energys projektchef Dan Sandros och en bild på en av bolagets befintliga vindkraftsparker.

Foto: SR Energy

Gotland2023-08-28 06:02

Som Helagotland tidigare berättat har Svenska byggnadsvårdsförningen i en skrivelse till bland annat Region Gotland uttryckt oro för att SR Energys tilltänkta vindkraftspark mellan Ljugarn och Lojsta skulle kunna förstöra bilden av världsarvet Visby och eventuellt äventyra utnämningen av Visby som världsarv. I skrivelsen har föreningen använt sig av ett fotomontage för visualisering som utförts av ett gotländskt företag.

undefined
En visualisering av vindkraftverken har fått kritik efter publicering på helagotland.se där kommentatörer har synpunkter på placeringen av vindkraftverken i förhållande till de planerade platsernas geografiska läge.

Men bilden är helt felaktig, enligt vindkraftsbolaget SR Energy som nu vill nyansera situationen.

– I grund och botten tycker vi det är olyckligt eftersom en bild blir så kraftfull. Framförallt är det olyckligt när något kommer ut som är direkt felaktigt. Det är klart att det väcker en massa uppseende och känslor, säger bolagets projektchef Dan Sandros och bolagets hållbarhets- och kommunikationschef Malin Serrander.

undefined
Malin Serrander menar att utspelet och den felaktiga visualiseringsbild som använts av Svenska byggnadsvårdsföreningen är mycket olyckligt. Bolaget ska nu själva ta fram en ny illustration som är mer rättvisande.

Malin Serrander menar att det är tråkigt att bilden blivit en snackis särskilt då firman som tagit fram visualiseringen bekräftat för SR Energy att den bygger på felaktiga antaganden. För att få till en mer balanserad debatt vill vindkraftsbolaget ta fram en egen visualisering:

– Vi kommer ta fram en ny bild och det gör vi tidigare än i vanliga fall för att lugna ner situationen och för att den felaktiga bilden inte ska få vara oemotsagd, men det tar ett tag att ta fram, säger Malin Serrander.

Även om SR Energy tror att tanken i grunden är ärlig från Svenska byggnadsvårdsföreningen som vill föra debatten, så anser bolaget det olyckligt att felaktig fakta sprids då de själva är intresserade av att få till en saklig debatt.

– Det är klart att det handlar om stora vindkraftverk, men de kommer inte synas närmelsevis på det sätt som den felaktiga bilden visar. Här har man gjort det till en fråga om världsarvet Visby, och jag har väldigt svårt att se att det ens kommer bli en sådan fråga, säger Dan Sandros.

undefined
Dan Sandros är projektchef på SR Energy och kommenterar nu Svenska byggnadsvårdsföreningens utspel om hur den tilltänkta vindparken kan komma att förstöra världsarvstaden Visby.

Projektet mellan Ljugarn och Lojsta var från början Vattenfalls. Enligt Dan Sandros planerade Vattenfall för upp till 300 meter höga vindkraftverk och dessutom fler till antalet. SR Energy säger att deras plan innebär maximalt 250 meter höga vindkraftverk, och till antalet snarare 50-talet än de 70 Vattenfall kommunicerade.

– Jag tror de flesta som jobbar med sånt här inser att från fyra mils avstånd – även om man teoretiskt kan se vingtopparna – så kommer synbarheten vara så marginell att det nästan inte är relevant.

Han menar att projektet ännu är i ett så pass tidigt skede att det ännu inte är klart var vindkraftverken ska placeras i det området som utreds.

undefined
SR Energys vindpark Lemnhult, Vetlanda.

– Även om området är utpekat av regionen så är vi utvecklingsmässigt i ett tidigt skede. Innan vi har kommit så långt att vi egentligen har något mer konkret att visa på ett samråd så är vi i vart fall ett halvår fram i tiden. Men nu kommer vi ta fram en visualisering som exempel bara för att visa hur en vindkraftspark skulle kunna upplevas, och för att visa att proportionerna är helt fel så som vi har fått se dem nu i den felaktiga bilden.

Dan Sandros menar ändå att det finns potential för att det här projektet skulle kunna bli stort.

– Det är ett stort område som utpekats, men det finns också många motstående intressen i form av rovfåglar, Försvarsmakten, natur- och kulturmiljö att ta hänsyn till. Sen måste vi betona att tillståndsprövningen är väldigt strikt och detaljerad, och vi prövas som miljöfarlig verksamhet i enlighet med miljöbalken, precis som Cementa (Heidelberg materials) när de vill bryta sten. Det är alltså en lång och omfattande process som kräver många utredningar och anpassningar för att en vindkraftspark i slutändan ska kunna förverkligas. 

Helagotland har tidigare varit i kontakt med bolaget som tagit fram visualiseringen, som uppgett att de ska se över sina beräkningar innan de kommenterar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!