Bolund: "Kräver extraordinära åtgärder"

Regeringen föreslår att Cementas tillstånd förlängs i åtta månader, samtidigt som en tillfällig ändring av miljöbalken görs.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och klimatminister Per Bolund (MP) under tisdagens pressträff.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) och klimatminister Per Bolund (MP) under tisdagens pressträff.

Foto: Erik Simander

Gotland2021-08-10 17:12

Under tisdagen kallade näringsminister Ibrahim Baylan (S) och klimat– samt vice statsminister Per Bolund (MP) till en pressträff med anledning av cementkrisen. 

Cementas nuvarande tillstånd löper ut den 31 oktober. Ibrahim Baylan menar att konsekvenserna kortsiktigt skulle bli stora av ett produktionsstopp. 

– Den här situationen har helt uppenbart blottat en allvarlig sårbarhet för vår samhällsbyggnad. Brister i cementförsörjningen riskerar att skapa svallvågor, säger han. 

Förslaget från regeringen innebär både en tillfällig ändring i miljöbalken, och ett förlängt tillstånd för Cementa att bryta kalk.

– Det är en extraordinär situation och det kräver också extraordinära åtgärder. Regeringskansliet förbereder en tillfällig och tidsbegränsad ändring i miljöbalken, som ger regeringen möjlighet att besluta om fortsatt täkt- och vattenverksamhet inom ramen för det givna tillståndet, säger Per Bolund. 

Det innebär att Cementa skulle kunna fortsätta bryta kalk inom det nuvarande tillståndet även efter den 31 oktober.

– Den sten som Cementa redan har tillstånd att bryta, kan brytas i åtta månader till, säger Per Bolund. 

Regeringen har sedan tidigare beställt en oberoende analys av konsekvenserna av ett driftstopp. Den har också inneburit en granskning av den analys som Cementa och byggindustrin själva lyft. Även möjligheterna för import av cement har undersökts.

– Redovisningen av det visar att ett produktionsstopp vid Cementa kan få betydande konsekvenser för flertalet branscher på kort sikt. Bland annat, troligtvis, omfattande byggstopp i anläggning och svårigheter för bostadsbyggande, säger Ibrahim Baylan. 

Per Bolund nämnde även den dystra klimatrapport som IPCC släppte under måndagen.  Just cementframställan står för en stor del av koldioxidutsläppen.

– Jag vill betona att det besked vi ger idag inte ger sänkta krav när det gäller klimatpåverkan från cement- och byggnadsindustrin. 

Vidare intygar de båda att domstolsprocessen ska ha sin gång. 

– Det finns länder där regeringen lägger sig i domstolsväsendet. Sverige är inte och ska inte vara ett sånt land. Däremot är det så att analysen visar på vad ett eventuellt driftstopp skulle kunna leda till i form av samhällskonsekvenser. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att mildra de effekterna, säger Ibrahim Baylan. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!