Bonde känner sig lurad

Lantbrukaren Anders Pettersson tvingades betala tillbaka flera hundratusen kronor av sitt EU-stöd.
Länsstyrelsen vilseledde honom och lämnade inte nog med information, anser han.
- Fel, vi har skött ärendet precis som vi ska, svarar myndigheten.

Gotland2005-08-02 06:00
Anders Pettersson i Hall uppfyllde inte kraven för EU-stödet. Därför begärde länsstyrelsen igen de pengar han fått mellan åren 2001 och 2003, inklusive ränta.
I förra veckan lämnade lantbrukaren igen hela summan - närmare bestämt 273 548 kronor - till Jordbruksdepartementet.
- Jag fick belåna gården för att kunna betala tillbaka, men vad gör man, suckar han.
Det hela började för fem år sedan.
Anders Pettersson bad länsstyrelsen att besiktiga hans betesmarker för att se om han hade rätt att söka EU-stöd. Han fick klartecken för ängena, omkring 40 hektar, men uppger att det fanns tveksamheter kring skogsbetet från länsstyrelsens sida.
En ny besiktning utlovades, men när detta inte skedde utgick Anders Pettersson från att även skogsområdena godkänts för stödet.
Ett par år senare fick lantbrukaren besked om att delar av ägorna klassades som nyckelbiotop, vilket betydde att de inte fick röjas.
I ett protokoll finns det dock noterat att delar av nyckelbiotopområdet inte var att betrakta som äng utan skogsbete, och därför borde vara röjt. Men detta dokument kom inte till Petterssons kännedom förrän i våras, hävdar han.
När myndigheten senare besökt gården har det inte talats om någon röjning av markerna, med undantag för ett mindre område på knappt fyra hektar.
Men när länsstyrelsen kontrollerade ägorna i fjol konstaterades att de var för igenvuxna för att berättiga till stöd.
I juni i år stod det klart att Anders Pettersson var tvungen att betala tillbaka pengarna.
Lantbrukaren anser att han mycket tidigare borde ha informerats om att hans marker inte uppfyllde kraven för EU-stöd. Han anser bland annat därför att tjänstemännen brutit mot förvaltningslagen.
- Mitt förtroende för länsstyrelsen är noll, säger Pettersson och tillägger att han i framtiden kommer att begära att få alla utlåtanden från myndigheten skriftligt.
Christian Runeby, strategisk chef vid myndigheten, har en helt annan version av fallet.
Har ni brustit i er information till Anders?
- Nej, vi hävdar motsatsen.Vi har gett honom alla förutsättningar att ta del av råd och information, men av någon anledning har det inte gått fram. Det finns en lång förteckning över alla tillfällen vi kontaktat honom, och vilken information vi givit finns noggrant nedtecknat.
Har ni brutit mot förvaltningslagen?
- Vi har skött det här precis som vi ska och satsat mycket resurser på att ge honom råd, svarar Christian Runeby.
Peter Olsson, ordförande för LRF Gotland, menar att informationen från länsstyrelsen till de enskilda lantbrukarna vanligen är både tillräcklig och tydlig.
- I de flesta fall är den det. Det har varit en del turer när EU:s miljöstöd byter från en programperiod till en annan, då blir det vissa förändringar i bedömningar och tolkningar, säger Olsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om