Bonde tvingades avliva 400 grisar

Gotlands största grisbesättning har drabbats av salmonella.I början av veckan avlivades 400 djur vid Suderbys i Bro. Gården kommer att vara avspärrad ännu några veckor.- Jag har ingen aning om var smittan kommer från, säger uppfödaren Jörgen Samuelsson.

Anna och Jörgen Samuelsson har byggt ut sin svinproduktion, som nu omfattar hela kedjan från seminering och smågrisar till slaktsvin. Nu är det bara slakteriet och gårdsbutiken som fattas.

Anna och Jörgen Samuelsson har byggt ut sin svinproduktion, som nu omfattar hela kedjan från seminering och smågrisar till slaktsvin. Nu är det bara slakteriet och gårdsbutiken som fattas.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-04-04 04:00
Det var vid en rutinkontroll vid Swedish Meats slakteri i Visby som salmonellan upptäcktes för drygt två veckor sedan.
- En bakteriologisk provtagning vid normalslakt visade att ett djur var smittat, berättar länsveterinär Torsten Jakobsson.

Två boxar smittade
Provtagningar på gården Suderbys i Bro bekräftade att det fanns smitta i två boxar med sammanlagt 400 djur, och i början av den här veckan avlivades djuren.
Prover på andra boxar visade att de var smittfria, men än kan man inte blåsa faran över.
- Det ska tas nya prover, troligen på måndag, och så ska det upprättas en saneringsplan, säger Torsten Jakobsson.

Kan ta sex veckor
- Är proverna okej så verkar det som att vi klarar oss med att avliva en avdelning, säger uppfödaren Jörgen Samuelsson.
- Men det tar nog minst sex veckor innan det här är över.
Jörgen Samuelsson har Gotlands största grisbesättning med cirka 5 000 djur. Han har fött upp grisar sedan 1980 och har aldrig haft salmonella på gården förut.

Vet du var smittan kommer ifrån?
- Nej, jag har ingen aning. Den kan komma från fåglar, råttor eller foder.

Vad betyder det här ekonomiskt för er?
- Vi är försäkrade, och så står staten för en del. Vi får själva stå för omkring tio procent av förlusten. Vi har inte räknat på det ännu, men stoppar det vid det här så klarar vi oss bra, säger Jörgen Samuelsson.

Grisarna växer
- Vårt problem, om det här drar ut på tiden, är att vi har grisar som växer och trycker på och behöver plats. Och så länge gården är spärrad får inga djur lämna den.
Det är dock en sanning med modifikation. I går slaktades drygt 200 av gårdens djur vid Swedish Meats i Visby, under sträng kontroll.
- För det första har det tagits prover på djuren ute på gården och alla var friska. Vi tar inte emot några djur som vi vet är smittade, säger Peter Fohlin på Swedish Meats.

"Ingen smitta här"
- Sedan slaktas de "i särskild ordning". Det innebär att alla rutiner är dubblade och tredubblade. Det tas prover och städas som om djuren vore smittade. Det ska inte finnas en chans att det finns någon smitta här, fortsätter Peter Fohlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!