Bondelivet lockar unga

Framtidstron bland öns lantbrukare är stor. Det märks naturbruksutbildningarna på Lövsta. Intresset är stort för såväl gymnasieprogrammet som grundkursen för vuxna.

Lövsta G30-kursen, Anna Göransson, Sara Ahlgren och Christoffer Grönström diskuterar växlingsteknik efter dagens lektion i traktorkörning.

Lövsta G30-kursen, Anna Göransson, Sara Ahlgren och Christoffer Grönström diskuterar växlingsteknik efter dagens lektion i traktorkörning.

Foto: Mona Staflin

Gotland2008-10-09 04:00
Deltagarna i grundkursen i jordbruk, G30, har lektion i basmaskinkörning, det vill säga körning med jordbruksmaskiner. Sju killar och sju tjejer med olika erfarenhet och bakgrund övar på att koppla släp på traktor och backa slalom mellan koner.
- Det här är helt underbart! För första gången i livet längtar jag efter att gå till skolan, säger snart 21-åriga Anna Ström som efter ett antal försök lyckats koppla på en vagn på traktorn.

Svårt koppla rätt
Det är inte lätt att sitta högt där uppe i en traktor och försöka måtta in kroken så att draget hamnar rätt. Helt ovan vid traktorer är hon inte, men att hantera släp sitter inte ryggmärgen än.
Anna Ström kom till Gotland för kärleken. Pojkvännen Gustav är uppvuxen på mjölkgård i Lokrume och så småningom ska de förmodligen ta över gården tillsammans. Uppvuxen utanför Stockholm, med en morfar i Levide, har hon ändå inte varit helt främmande för lantlivet och intresset för djur har alltid funnits där. Men kor var inte riktigt det hon drömde om.
- Jag vill satsa på hästar. Det vore kul med någon inriktning. Hästar och lamm, kanske? Jag har två hästar och två lamm, det är min lilla hobby.

Mycket teori
G30 är i huvudsak en teoretisk utbildning som motsvarar det treåriga gymnasieprogrammet. Det finns inga egentliga krav på förkunskaper men den riktar sig i första hand till personer verksamma inom jordbruk som vill bättra på de teoretiska kunskaperna.
Kursen innehåller bland annat djurkunskap och djurskötsel, växtodling, basmaskinkunskap, skogsskötsel och företagsekonomi. Kursen har varierat lite i längd och innehåll genom åren, men är nu 30 veckor. Kursen startar vartannat år, vilket brukar motsvara efterfrågan.
Tova Johansson är rektor på Lövsta och är glad att så många sökt kursen i år. Målet är minst 10 deltagare och i år har 14 börjat och en 15:de är eventuellt på väg.

Många unga
Det är ett ovanligt ungt gäng, även om det är en spridning mellan 18 och 45 år.
- Det här är det yngsta gänget vi har haft. Det är ett tecken på att man vågar och vill satsa, att det finns en tro på jordbruket, säger Tova Johansson.
Både gymnasieprogrammet och grundkursen för vuxna behövs för att rekrytera tillräckligt många till jordbruket, det är både Tova Johansson och Håkan Bingström, lärare på skolan, övertygade om.
Det är viktigt för Gotland att ha bra utbildningar inom lantbruk. Vi är ett av de län som har störst andel sysselsatta inom lantbruk, säger Håkan Bingström som undervisar i växtodling och teknik.
Håkan Bingström har varit lärare för de båda utbildningarna sedan 2003 och ser att motiven till att söka grundkursen är ungefär desamma.
- Några vill ha kunskaperna på papper, några vet inte riktigt vad de vill bli, men har ett stort intresse och några har mött en livspartner som håller på med lantbruk.
Traktorerna börjar rulla tillbaka till maskinhallen och deltagarna samlas efterhand på gården för att diskutera svårigheter med att koppla släp, växlingsteknik och vilken traktor som är bäst.

Köra med publik
Två veckor har gått av kursen och det verkar vara ett sammansvetsat gäng som har kul tillsammans. De som inte har så mycket erfarenhet tar hjälp av dem som kan mer.
- Jag tycker att det är ganska modigt av dem som inte kört traktor förut, att komma igång och att köra med publik. Men det är alltid lättare för vuxna som gjort ett medvetet val, säger Håkan Bingström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om