Bönder får råd om miljön
Hoppfull. Gunilla Lexell.
Foto: Lillebi Andersson
- Lantbruket utpekas oftas som en bov när det gäller växtnäringsläckage, framförallt kväve och fosfor. Då kan man på gårdsnivå försöka komma åt var källorna finns och hur man kan minska utsläppen. Mycket handlar om utfordring till djur så det blir fokus på gårdar med djurhållning, framförallt svingårdar, men också på gårdar med spannmålsodling och gårdar belägna inom särskilda avrinningsområden, säger Gunilla Lexell på länsstyrelsen.
Varje gård är unik
Rådgivningen är uppbyggd på olika moduler som fokuserar på olika åtgärdsområden. Eftersom varje gård är unik ska lantbrukarna själva i samråd med rådgivaren sätta ihop ett rådgivningspaket som är skräddarsytt för gårdens verksamhet med fokus på olika moduler.
- Man gör ett startbesök och bokar sedan en, två eller tre moduler. Oftast kommer man ganska långt med ett par moduler om man har identifierat vad problemen på den enskilda gården kan vara, säger Gunilla Lexell.
För lantbrukarna är rådgivningen helt kostnadsfri. Projektet finansieras genom Landsbygdsprogrammet samt genom återförande av den skatt lantbrukare i dag betalar för mineralgödsel. Under de senaste åren har drygt 30 miljoner kronor per år satsats inom Greppa Näringen i Sverige. Nära hälften av pengarna kommer från den återförda skatten som staten sedan några år tillbaka öronmärkt för projekt som främjar miljön liksom forskning och rådgivning.
Gäller större gårdar
På Gotland finns i dag ungefär 200 gårdar knutna till projektet. I år har ungefär 800 000 kronor avsatts för rådgivning på ön och länsstyrelsen hoppas att kunna knyta 35 helt nya gårdar till projektet.
I dagsläget får dock inte vem som helst rådgivning. Ju större gård desto större miljöpåverkan förklarar länsstyrelsen. Enligt Greppa Näringens riktlinjer ska därför i första hand lantbrukare som har mer än 25 djurenheter eller mer än 50 hektar åkermark prioriteras.
Bättre för miljön
Än så länge finns det för lite material för Gotlands län för att kunna visa några konkreta resultat av Greppa Näringens rådgivning. Däremot finns information från flera andra län som visar att rådgivning på gårdsnivå har lyckats minska miljöpåverkan.
- Det är viktigt att lantbrukarna tar den här chansen och får en ordentlig genomgång av sin gård, säger Gunilla Lexell.
Tar nya tag
Greppa Näringen är inget nytt projekt utan har funnits i Sverige sedan 2001. Det startade i de jordbrukstäta länen Halland, Skåne och Blekinge men har spridit sig över Sverige. På Gotland har det varit igång sedan 2003.
Förhoppningen är att de nya rådgivningarna ska komma igång under april.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!