Bönder får tycka till om GMO

Jordbruksverket har tagit fram ett förslag till svenska regler kring odling av genmodifierade grödor (GMO). Syftet är att förhindra att GMO-grödor blandas med andra grödor i närliggande odlingar. Förslaget finns tillgängligt för allmänheten som kan lämna synpunkter.

Gotland2007-10-25 14:10

Det är idag tillåtet att odla GMO-grödor i Sverige, men enligt Jordbruksverket sker ingen odling i landet eftersom det inte finns några EU-godkända grödor som passar våra behov. Tillstånd ges på EU-nivå och gäller därmed även Sverige.
 
- Det finns en majs som är godkänd, men den odlas inte i Sverige. Den är resistent mot vissa skadeinsekter som vi inte har i Sverige, säger Jenny Andersson vid växtodlingsenheten på Jordbruksverket.
 
Jordbruksverket har fått uppdraget att ta fram ett förslag på föreskrifter för GMO i Sverige. Föreskrifterna ska göra det möjligt för lantbrukare att odla ekologiskt, konventionellt samt genmodifierat utan att riskera att grödorna blandas.
Reglerna säger att det inte får finnas mer än 0,9 procent GMO i andra produkter, därefter måste produkten märkas som genmodifierad.
 
De grödor som kan bli aktuella att odla de närmaste åren är potatis och majs. Enligt Jenny Andersson har EU fått in ett tiotal ansökningar om GMO-grödor som väntar på att bli godkända för att odla, endast ett fåtal av dessa är intressanta för svenska lantbrukare.
 
- Det finns en stärkelsepotatis som kan bli godkänd redan nästa år. Potatisen har en ändrad stärkelsesammansättning som passar till exempelvis pappersindustrin. Stärkelsen som utvinns ur potatisen är till exempel bra för att göra hållbara cementsäckar, säger Jenny Andersson.
 
Bland de majssorter som kan komma att godkännas inom en snar framtid finns sorter som tål ogräsbekämpningsmedel. Enligt Jenny Andersson finns det en efterfrågan bland svenska lantbrukare efter just detta.
 
Jordbruksverkets förslag skickas nu ut på bred remiss och finns tillgängligt på verkets webbplats för allmänheten att ta del av. Synpunkter kan lämnas fram till den 25 november.

Fakta

Jordbruksverket föreslår bland annat att:

- Odlaren ska lämna information till grannar med jordbruksmark inom 100 meter från fältet där GMO-odling ska ske
- Vid odling av genmodifierad majs ska avståndet vara minst 50 meter till annan lantbrukares odling av majs som inte är genmodifierad
- Vid odling av genmodifierad potatis ska avståndet vara minst tre meter till annan lantbrukares odling av potatis som inte är genmodifierad
- Lantbrukaren ska anmäla GMO-odling till Jordbruksverket och betala en avgift på 200 kronor, som ska täcka tillsyn och registreringskostnad

Källa: sjv.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om