Bönder prisas för sin mjölk

Olof och Björn Larsson, Kaungs i Väskinde, Allan Botvalde, Ljugarn och Anita och Örjan Lindgren, Stånga, får guldmedalj för förstklassig mjölk, levererad under 23 år.
- Det är alltid roligt att man kan leverera mjölk av hög kvalitet, säger Björn Larsson. Det räcker att man får ett kvalitetsavdrag, sen är det kört.

Foto: Karin Malmhav / SvD / SCANPIX

Gotland2011-02-12 04:00

Men något sådant avdrag har alltså bröderna Larsson i Väskinde inte fått och får därför resa till Stockholm och ta emot guldmedaljen av kung Carl XVI Gustaf.

- Jag är dräng nu för tiden sedan sonen, Anders, 27 år, har gått in i företaget. Det känns bra, jag är pensionär, 64 år och har hållit på i 50 år nu. Jag började när jag var 14 år, säger Björn Larsson. Sen tog vi över gården när jag var en ung 34-årig pojke.


Tio år yngre
Olof är tio år yngre och det är han som bor hemma på gården som gått i släktens ägo i många generationer.

- Nu har vi 49 kor uppbundna, säger Björn. Men Anders satsar också på lamm och har nu 525 tackor. Det bara kryllar av lammungar vid Skäggs, där han har dem. En härlig syn måste jag säga.

Mjölkkorna sköter Olof hemma på gården där drängen Björn också jobbar.

- Olof sköter inrikes och jag utrikes, brukar vi skoja, säger Björn Larsson.

Han är mest känd som LRF-ordförande på Gotland i 20 år och nu är han distriktsordförande i Centern.

- Jag har hälsat på kungen förut, säger han. Fast det är 15 år sen och jag vet inte om han känner igen mig nu. Men vi har bestämt att Olof åker upp och tar emot priset vid den stora ceremonin den 21 februari.


Ser fram mot medaljen
Katarina och Allan Botvalde i Stånga ser också fram emot guldmedaljen.

- Mina föräldrar fick också en guldmedalj och det har ju så klart sporrat oss. Man vill ju lämna en så bra produkt som möjligt, säger Allan Botvalde..

Han tog över föräldragården 1979 och hade då 14 kor som nu har utökats till 32. Sonen, Jan, har också gått in i företaget. Nu funderar familjen på att investera och bygga om ladugården som har 25 år på nacken.


Ska avveckla
På gården i Stånga kommer Örjan och Anita antagligen att avveckla mjölkproduktionen till hösten.

- Vi kommer att fortsätta med växtodlingen. Jag är föreningsmänniska och kommer inte att vara sysslolös, säger Örjan.

Örjan och Anita började 1977 med 20 kor och har nu utökat till 30.

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som Svensk Mjölk delar ut för arbete med mjölkens kvalitet. Kraven sträcker sig betydligt längre än att följa lagar och förordningar på området. Kriteriet är att man ska ha levererat mjölk av bästa kvalitet i minst 23 år. Ända sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant för kungahuset. 61 mjölkproducenter från hela landet får guldmedalj i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om