Bönder stöder nedläggningsbeslut

- Som bonde berörs jag inte ett dugg av att styckningen försvinner från Gotland. Det spelar ingen roll om mina djur styckas i Visby eller på månen. Så länge handeln inte betalar för märkning av gotländskt kött är det viktigaste att Swedish Meats satsar på en effektiv produktion. Då tjänar vi bönder pengar och det är ju ändå därför vi håller på.

Gotland2006-08-24 06:00
Gunvor Berglund, Lokrume, tidigare regionordförande för Swedish Meats på Gotland är inte rädd för att sticka ut hakan. Hon berättar att hon i mars i år bad koncernledningen för Swedish Meats att se över anläggningen i Visby för en mer effektiv produktion.
- Anläggningen har setts över tidigare, men man har inte satt ned foten förrän nu. Diskussionen har funnits länge, så beslutet kom definitivt inte som en bomb. Det var väntat, säger Gunvor Berglund, som inte tycker att beslutet att flytta styckningen till fastlandet är så negativt.
- Jag förstår om facket går på högkant. Varje arbetstillfälle som försvinner är tråkigt, men vi bönder som äger slakteriet kan inte ta ansvar för de 60 som blir utan jobb. Det bästa vi kan göra är att se till att vi har en effektiv produktion så att lantbruket lever vidare och kan utvecklas.Så för oss bönder är det här beslutet en bra affär.

Slakteriet blir kvar
På gården vid Haltarve har Berglunds ungefär 400 djur, mjölkkor, köttkor och ungtjursuppfödning.
- Som djurägare har jag ett enormt ansvar för hur jag sköter mina djur. Och jag tycker att jag är skyldig att låta dem transporteras så kort sträcka som möjligt när det är dags för slakt. Men var de styckas spelar ingen roll.
Att slakteriet på Gotland läggs ned om några år anser Gunvor Berglund är uteslutet.
- Öläget gör det omöjligt. Det går inte att transportera levande grisar från Gotland till Kristianstad. De blir alldeles för stressade och det påverkar kvaliteten.
Odd Norman, Ejmunds i Roma, är lika övertygad som Gunvor Berglund om att slakteriet inte kommer att läggas ned. Tvärtom tror han på en utökad produktion.
- Det är tråkigt att jobb försvinner, men vi måste anpassa oss till utvecklingen. Man kan inte gå i samma skor hela livet. Jag förstår att Swedish Meats måste göra det här.

Stycka nära kunden
Själv slaktar han sina djur i Visby men de styckas på fastlandet.
- Enbart därför att jag har en kund som kräver hängmörat kött som styckas på ett speciellt sätt, och det kan de inte erbjuda i Visby. Men jag har ett mycket bra samarbete med Swedish Meats och förhandlar just nu om styckning hos Swedish Meats i Linköping.
Odd Norman menar att det också är bättre för kvaliteten på köttet om det styckas så nära kunden som möjligt. Kött som säljs till butiker och restauranger i Mälardalen vinner på att styckas där eftersom det är lättare att ha en obruten kylkedja när man transporterar hela djurkroppar än styckade detaljer.
- Och det går att få märka det gotländskt kött även om det styckas på fastlandet. Det är en förhandlingsfråga och det kräver lite tid och energi. Mina djur öronmärks hela vägen, säger Odd Norman, som har gårdsnamnet och Gotland som varumärke.

Satsning fick nobben
Kommunalrådet Jan Lundgren framhöll i gårdagens GT att man försökt få Swedish Meats att satsa på Gotland som varumärke men inte lyckats. Det fick Tommy Malmquist att ilskna till. Visst har det arbetats med detta.
- Vi var en grupp som arbetade med varumärket Utsökt Gotland för fyra-fem år sedan. Vi hade klartecken från Swedish Meats dåvarande vd Peter Rasztar. Det lades ned hundratusentals kronor. Vi hade tagit fram ett sortiment - styckat på ett särskilt sätt -, broschyrer, en säljare och bland andra Vivobutikerna i Stockholm var intresserade. Men när det skulle sjösättas sa försäljningschefen på Swedish Meats nej. Det blev tydligen för jobbigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om