Den vitkindade gåsen orsakar stora skador hos de gotländska bönderna under sin hemfärd till Ryssland. I år har länsstyrelsen fått in 38 ansökningar om viltskadeersättning för sammanlagt strax under 1,2 miljoner kronor. I bara två av ansökningarna har den vitkindade gåsen ingenting med skadorna att göra, då är det istället tranan som varit framme.
– Det är inget nytt egentligen. Gässen landar på Gotland mest på våren men också på hösten. De måste ha något att äta på sin resa och då blir bönderna lidande. Det kan handla om så mycket som 100 000 fåglar som befinner sig på ön samtidigt, säger Thomas Johansson, naturvårdshandläggare vid länsstyrelsen på Gotland.
Utifrån anmälningarna framgår det att det handlar om stora mängder odlad mark som antingen betats av eller trampats ned i den mån att bönderna inte kan tjäna pengar där. I ett av fallen, det mest extrema, har en enskild lantbrukare från Hemse ansökt om ersättning för 205 520 kronor. Trots att personen både bedrivit skrämseljakt och försökt skrämma bort fåglarna med hjälp av en fyrhjuling uppges det att 18 hektar raps blivit totalt uppätet av mer än 1 000 fåglar under en vecka i oktober förra året.
– Lantbrukarna ska arbeta förebyggande. Den vitkindade gåsen är fridlyst och får alltså inte jagas men det kan gå att skrämma bort djuren. Sedan är det också förståeligt att det inte finns tid och resurser till att alltid vakta all sin mark. Och egentligen skjuter man bara fram problemen, fåglarna lämnar inte ön innan de ätit.
Jämfört med tidigare år menar Thomas Johansson att siffrorna ligger stabila.
– Det brukar handla om ungefär en miljon kronor som betalas ut till 35 lantbrukare i viltskadeersättning här på Gotland. Alla tycker inte det är lönt att söka ersättningen, antingen handlar det om att skadorna är för små eller att det ändå gått att så vallen efter att fåglarna dragit förbi. I och med att en besiktningsman yttrar sig i ansökningarna om ersättning brukar de som ansöker få sina pengar utbetalda.
Utifrån årets ansökningar verkar det som att Fårö är den mest utsatta socknen, lite mer än en fjärdedel av ansökningarna kom därifrån. Stångas lantbruk är tätt efterföljande.
– Oftast är det havs- eller strandnära mark som blir målet för gässen. Men generellt är det vallodlingar som blir mest lidande, säger Thomas Johansson.